Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Κατασκευή ξύλινου κλουβιού τύπου Valenciana (Κλουβί διαγωνισμού Timbrado)

Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω μια πρώτη  απόπειρα που έκανα να κατασκευάσω μόνος μου ένα ξύλινο κλουβί τύπου Valenciana. Είναι τα κλουβιά μέσα στα οποία εκπαιδεύονται και τελικά κρίνονται (διαγωνίζονται) τα καναρίνια φωνής Timbrado Espanol.


Τα κλουβιά αυτά για τη μεταφορά τους στο διαγωνισμό τοποθετούνται μέσα σε κατάλληλη ξύλινη βαλίτσα μεταφοράς.

Αρχικά θα ήθελα να πω ότι ο σύλλογος ΕΛ.ΣΥ.ΤΙ., δέχεται στους διαγωνισμούς τα κλουβιά των εξής δύο τύπων:

1. Valenciana 

2. Malinois


Ωστόσο τα κλουβιά Sevillana, αν και είναι αποδεκτά για τα Timbrados, στους διαγωνισμούς του ΕΛ.ΣΥ.ΤΙ. (μάλλον) δεν είναι αποδεκτά για την ώρα (μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει διαγωνιζόμενος με τέτοια κλουβιά ώστε να δοθεί σαφής απάντηση στο αν επιτρέπονται).

3. Sevillana


Γενικά το κλουβί διαγωνισμού (όπως και η βαλίτσα μεταφοράς τους) δεν πρέπει να (χαρακτηρίζει) προσδιορίζει την ταυτότητα του εκτροφέα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Άρα όλοι οι εκτροφείς που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΕΛ.ΣΥ.ΤΙ., θα πρέπει να διαθέτουν κλουβιά διαγωνισμού των παραπάνω τύπων.

Γενικά, αρκετοί Έλληνες και Ισπανοί εκτροφείς θεωρούν ότι καταλληλότερο κλουβί διαγωνισμού για τα Timbrados είναι τα τύπου Valenciana, διότι τα Timbrados είναι πουλιά δυνατόφωνα και μέσα σε αυτά τα κλουβιά (λόγω του ξύλου) ακούγονται καλύτερα.

Timbrados στην εκπαίδευση σε κλουβιά Valenciana

Μπήκα στη διαδικασία αυτή πιο πολύ για να αξιοποιήσω τον ελεύθερο χρόνο μου αλλά και γιατί μου αρέσουν οι κατασκευές γενικά. Αρχική αφορμή ήταν ο φίλος Βαγγέλης Δημουλιάς, ο οποίος έφτιαξε και αυτός μόνος του τέτοια κλουβάκια με  μεγάλη επιτυχία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και από εδώ το φίλο Βαγγέλη για τις πολύτιμες πληροφορίες και την βοήθεια που μου έδωσε όποτε του τη ζήτησα.

Από την εμπειρία αυτή, έχω να πω ότι τελικά αν υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά και εργαλεία το εγχείρημα είναι εύκολο, αν και απαιτεί υπομονή και αρκετό χρόνο, μιας και το μέγεθος του κλουβιού είναι γενικά μικρό. Το πρώτο που έφτιαξα φυσικά έχει αρκετές ατέλειες, αλλά ελπίζω τα άλλα να τα κάνω τέλεια ;) .
Αν λοιπόν νομίζετε ότι πιάνουν τα χέρια σας... προσπαθήστε το!!!

Οι τελικές εξωτερικές διαστάσεις του κλουβιού Valenciana είναι:

 Ύψος  : 20,04 cm
Πλάτος: 14,50 cm
Μήκος : 26,00 cm
 

Αρχικά να ξεκινήσουμε από τα υλικά που θα χρειαστούμε για ένα κλουβί:

- Μασίφ ξύλα καλής ποιότητας (ιρόκο, μαόνι, δρυς κλπ), κομμένα σε διαστάσεις που φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες. Όλα πάχος 1,00cm
- Κόντρα πλακέ 1 τεμάχιο πάχους 4,00mm
- Μεταλλικές βέργες γαλβανιζέ διατομής 1,5 mm (ή σύρμα που μπορούμε να το ισιώσουμε δείτε πως στο βίντεο εδώ στο στιγμιότυπο 2'30'')
- Ντίζα από φρένο ποδηλάτου 
- Καρφάκια 1cm και 1,5 cm με μικρό (ή χωρίς) κεφάλι 
- Ξυλόκολλα (διάφανη)
- Λαμαρίνα γαλβανισμένη (λεπτή σαν του τενεκέ)
- Βερνίκι και συντηρητικό ξύλου (οικολογικό) για τελειοποίηση του αποτελέσματος

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε:

- Ένα δράπανο, καλύτερα σταθερό (κατακόρυφο)
- Τρυπάνια (αν βρείτε ξύλου) 1,5mm ή 1,6mm
- Σφυράκι
- Πλαγιοκόφτη ή πένσα 
- Πριόνι (για διορθώσεις)
- Λίμα για μέταλλο και ξύλο
- Υαλόχαρτα (για το τρίψιμο)
Σας παραθέτω και τα σχέδια που έκανα στο Autocad για το κλουβάκι Valenciana.

Όλα τα σχέδια του κλουβιού σε ένα A4Αριστερή όψη


Δεξιά όψη

Πίσω όψη
Πρόσοψη


Άποψη από πάνω

Πάτος
ΣχάραΤαΐστραΠαρακάτω θα δείτε αναλυτικά μια παρουσίαση με τον τρόπο κατασκευής του κλουβιού διαγωνισμού - εκπαίδευσης Timbrado Espanol τύπου Valenciana με εικόνες, αλλά πριν δείτε ένα βίντεο που έκανα με την κατασκευή.

(Οι παρακάτω εικόνες και το βίντεο έχουν μια μικρή διαφορά ως προς τα παραπάνω σχέδια τα οποία είναι πιο ακριβή).

 Τρόπος Κατασκευής:

Αρχικά ας δούμε στις παρακάτω φωτογραφίες, τις διαστάσεις των ξύλων. 

ΦΩΤΟ Νο 1

ΦΩΤΟ Νο 2

ΦΩΤΟ Νο 3

ΦΩΤΟ Νο 4

ΦΩΤΟ Νο 5

ΦΩΤΟ Νο 6

ΦΩΤΟ Νο 7

ΦΩΤΟ Νο 8
ΦΩΤΟ Νο 9
ΦΩΤΟ Νο 10

ΦΩΤΟ Νο 11


 Αφού λοιπόν έχουμε κομμένα όλα μας τα τεμάχια αλλά και τα εργαλεία μας ξεκινάμε την συναρμολόγηση

Αρχικά, σημαδεύουμε με μολύβι, όλα τα κομμάτια στα σημεία που πρόκειται να τρυπήσουμε για να περάσουν οι μεταλλικές βέργες. Οι βέργες θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους 1,3cm με 1,5cm το πολύ. Θέλει μεγάλη προσοχή ώστε τα σημάδια να είναι στα ίδια σημεία π.χ. στα πάνω και κάτω ξύλα όπου θα διαπεράσει η βέργα, αλλιώς η βέργα θα φαίνεται και θα είναι λοξή. Για αυτό καλό είναι τις τρύπες να τις κάνουμε με σταθερό δράπανο (σε βάση κατακόρυφη).

Αφού σημαδέψουμε, τρυπάμε τα ξύλα στα σημεία που θέλουμε, με μεγάλη προσοχή και όσο μπορούμε κατακόρυφα για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα όταν θα περάσουμε τις βέργες.


Έχουμε ήδη τρυπήσει τα ξύλα και αρχίζουμε να συναρμολογούμε. Παρακάτω βλέπετε το ένα από τα ενδιάμεσα κομμάτια Φώτο Νο 2 (που δημιουργεί και το χώρο που θα μπαίνει συρταρωτά η ταΐστρα) στο οποίο καρφώνουμε ένα πηχάκι της Φώτο Νο 7 (βλέπε παραπάνω) στο επάνω μέρος και ένα εσωτερικά.


Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε τη συναρμολόγηση της πλάτης όπου καρφώνονται τα πηχάκια της Φώτο Νο 7, στο σημείο όπου θα συρταρώνει η ταΐστρα.

 Εδώ βλέπετε το κόλλημα και κάρφωμα των δύο πλαϊνών της Φώτο Νο 10 επάνω στο κόντρα πλακέ (πάτος).

 Τώρα συναρμολογούμε την πλάτη με τα πλαϊνά και τον πάτο.


 Στην προηγούμενη και στην επόμενη φώτογραφία φαίνεται η συναρμολόγηση και του ενδιάμεσου κομματιού Φώτο Νο 2.

 Να και η ντίζα από τα φρένα του ποδηλάτου. Θα την χρησιμοποιήσουμε ως αποστάτη (στήριγμα) στο μπροστά κομμάτι του κλουβιού μας.


  Με ένα κοπίδι αφαιρούμε το πλαστικό περίβλημα της ντίζας, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες και κρατάμε το εσωτερικό μεταλλικό μέρος, το οποίο είναι κούφιο.

 Παίρνουμε το δεύτερο (ενδιάμεσο) κομμάτι της Φώτο Νο 2 και περνάμε μια μεγάλη βέργα στην κάθε πλευρά και στο κάτω μέρος την γυρίζουμε και την λιμάρουμε ώστε να μην εξέχει.
  
 Έπειτα, συναρμολογούμε όπως φαίνεται παρακάτω και αυτό το κομμάτι (το δεύτερο ενδιάμεσο),  με τις βέργες σαν κεραίες, στο υπόλοιπο κλουβάκι, το οποίο έχει αρχίσει να σχηματίζεται.


 Στο σημείο θα είναι ο χώρος της ταΐστρας, βάζουμε 2-3 βεργούλες σε απόσταση ώστε όταν θα καθαρίζουμε το σημείο αυτό να μην μπορεί να φύγει το πουλάκι.
 
 
 Και συνεχίζουμε, τοποθετόντας τα δύο πρώτα πηχάκια της Φώτο Νο 8 όπως παρακάτω.

Επάνω στα πηχάκια τοποθετούμε τα 2 τεμάχια της  Φώτο Νο 9 εκατέρωθεν όπως παρακάτω.
 Αφού έχουμε μετρήσει το κατάλληλο ύψος κόβουμε τις ντίζες και τις περνάμε στις μπροστινές ακριανές βέργες.
 Παρακάτω φαίνεται μια λεπτομέρια στην δεξιά πλευρά στο σημείο της ταΐστρας  όπου έχουν μπει δύο βέργες.


 Τώρα, πάνω από τις ντίζες βάζουμε το πηχάκι της Φώτο Νο 4 όπως φαίνεται παρακάτω.

 Και ήρθε η ώρα για τα δύο τελευταία ακριανά πηχάκια της Φώτο Νο 8.


Πρίν βάλω το τελευταίο πηχάκι του πλαισιού του κλουβιού, τοποθετό μια βέργα ακόμα όπως φαίνεται παρακάτω.

 Και να, το τελευταίο ξύλο του πλαισίου του κλουβιού μας. Στην μεσαία βέργα που έβαλα προηγουμένος βάζω ένα πηχάκι της Φώτο Νο 8.

Σε όλα τα παραπάνω βήματα όπου συναρμολογώ τα ξύλα, βάζω κόλλα στις ενώσεις. 

 Κόβουμε τη περισσευούμενη βέργα μισό πόντο πάνω από το πηχάκι και το γυρνάμε επάνω στο ξύλο  σφιχτά. Στο τέλος, λιμάρουμε το τελείωμα της βέργας, για να έρθει πρόσωπο με το πηχάκι.


 Ορίστε, ο σκελετός του Valenciana είναι έτοιμος!!!


Αφού έχουμε ετοιμάσει τον σκελετό, νομίζω ότι είναι το καλύτερο σημείο να διορθώσουμε ατέλειες στα ξύλα, τριψίματα κλπ πριν τοποθετηθούν οι βέργες.

Επίσης, θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο τώρα να περάσουμε δύο χέρια συντηρητικό ξύλου και το βερνίκι γιατί μετά αφού θα έχουμε βάλει τις βέργες μάλλον θα ταλαιπωρηθούμε. Εγώ, εδώ δεν το έκανα, αλλά στα επόμενα σίγουρα έτσι θα κινηθώ.

Προχωράμε λοιπόν και στη συνέχεια βλέπετε ότι τοποθετούμε τις βέργες στα κάτω πηχάκια και το τμήμα της πόρτας, πηχάκι Φώτο Νο 5. 
Η πόρτα ουσιαστικά στηρίζεται και σέρνεται σε δύο βέργες, μια αριστερά και μια δεξιά, ενώ οι ενδιάμεσες βέργες, βγαίνουν εκτός του σκελετού όταν σηκώνουμε την πόρτα.  


Συνεχίζουμε λοιπόν να περνάμε τις βέργες χρησιμοποιώντας μια πένσα και τραβώντας σταθερά αλλά δυνατά.

 Στις παρακάτω φωτογραφίες που τελειώνει του κλουβάκι μπορείτε να δείτε αυτό που σας ανέφερα παραπάνω για τις τρύπες. Επειδή το χέρι και το δράπανο δεν είναι εύκολο να κάνουν κατακόρυφες τρύπες στα ξύλα, οι βέργες φαίνονται λοξές. Στα επόμενα κλουβιά θα κάνω τρύπες με σταθερό τρυπάνι και το πρόβλημα θα λυθεί.


 Αφού περάσουμε όλες τις βέργες και τις κόψουμε ώστε να εξέχουν λίγο, τις λιμάρουμε να έρθουν πρόσωπο με τα ξύλα.

 Έτοιμο το κλουβάκι Valenciana, απομένει η σχάρα του πάτου μας. 
 Συναρμολογούμε και την σχάρα μας, με τα 2 πηχάκια της Φώτο Νο 7 και τα 2 πηχάκια της Φώτο Νο 6 καθώς και τις μεταλλικές βέργες και να το αποτέλεσμα.

Το κλουβάκι διαγωνισμού και εκπαίδευσης τύπου Valenciana καναρινιών φωνής Timbrado είναι έτοιμο... 
Τώρα, απομένουν μόνο η ταΐστρα, ο μεταλλικός πάτος καθαρισμού (γαλβανιζέ για να μη σκουριάζει) και το τελικό βάψιμο με συντηρητικό ξύλου και το βερνίκωμα (βάσης νερού, οικολογικό)... 

Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες...

 
Γαλβανιζε ταψάκι πάτου κλουβιού Valenciana
Συντηρητικό ξύλου σε Valenciana
Το Valenciana προχωράει

Σε αναμονή για το λουστράρισμα


Λουστράρισμα
Σχεδόν έτοιμα τα Valenciana
Λεπτομέρεια πάτου και σχάρας Valenciana
Έτοιμο κλουβί Valenciana
Βαλίτσα μεταφοράς και 4 Valenciana

4άδα Valenciana
4αδα Valenciana ετοιμη για τους ισπανούς τενόρουςΚαλή επιτυχία σε όποιον το δοκιμάσει...