Ισπανικό καναρίνι Timbrado

Τα ισπανικά καναρίνια φωνής Timbrados Español έχουν ξεκίνησαν να εκτρέφονται στην Ισπανία για το τραγούδι τους και όχι για το χρώμα ή την εμφάνισή τους. Πρόκειται για το είδος καναρινιού που είναι πιο κοντά γενετικά στο άγριο καναρίνι. Προέκυψε από διασταύρωση του αρχέγονου ιθαγενούς (άγριου) καναρινιού (Serinus Canarius) με το οικόσιτο κατοικίδιο καναρίνι (Serinus Serinus). Λόγω της κοντινής του σχέσης με το άγριο, το Timbrado έχει ένα νευρικό χαρακτήρα.

Τα πρώτα Timbrado θεωρείται ότι τα δημιούργησε ο Alejandro Garrido ενώ το πρώτο πουλί παρουσιάσθηκε επίσημα και αναγνωρίστηκε στις Βρυξέλλες το 1962 στην παγκόσμια έκθεση.


Στο φαινότυπο (οπτική εμφάνιση) και στο γενότυπο (γενετική σύνθεση) του καναρινιού αυτού, σε επίπεδο χρωματικών μεταλλάξεων, δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία (ελάχιστοι εκτροφείς το επιδιώκουν). Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά εκτός από τον κόκκινο παράγοντα (διότι έχει εμφανιστεί στο καναρίνι έπειτα από διασταύρωση με το Red Siskin-Σπίνο της Βενεζουέλας που δεν ανήκει στο γένος και το είδος των καναρινιών Serinus) και τα σγουρά-κυματιστά φτερά και πούπουλα. 

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, τα Timbrados δεν ξεπερνούν τους 13-14 πόντους με φτέρωμα ίσιο κολλημένο στο σώμα και με ουρά διχαλωτή (σαν του ψαριού). Τα μάτια είναι σκούρου χρώματος (όχι κόκκινα) ενώ το κεφάλι του πουλιού είναι μεσαίου μεγέθους με σχετικά μακρύ λαιμό. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Timbrado που δείχνει και την καθαρότητα της ράτσας είναι εκτός από τα παραπάνω και τα πόδια, τα οποία είναι λεπτά, σχετικά κοντά και όταν το πουλί στέκεται σχηματίζουν γωνία (δεν είναι παράλληλα).


Το όνομά του το Timbrado το πήρε από τον μεταλλικό ήχο της φωνής του timbre που στους ισπανούς θυμίζει ένα μικρό καμπανάκι. Οι ισπανοί προσπάθησαν με επιτυχία και πέρασαν στο ρεπερτόριο του πουλιού ήχους από την λαϊκή παραδοσιακή μουσική όπως τις καστανιέτες κλπ.
Το τραγούδι του καναρινιού Timbrado αποτελείται από δώδεκα νότες-φωνές. Το τραγούδι του πρέπει να είναι δυνατό, μεταλλικό, σύντονο και συνάμα αρμονικό. Αρνητικές νότες στο τραγούδι του μπορεί να είναι  όταν φωνάζει δυνατά, όταν χρησιμοποιεί έρρινούς ήχους  και άλλες που ακούγονται σαν γρατσουνιές.  Η βαθμολογία του Timbrado (clasico-συνεχούς ρεπερτορίου κατά F.O.E.) γίνεται στην κλίμακα του 100 και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: 1η κατηγορία 86-100 βαθμούς, 2η κατηγορία 71-85 βαθμούς και 3η κατηγορία 55-70 βαθμούς.


Οι εκτροφείς του Timbrado σήμερα λόγω της μεγάλης δυνατότητας αυτού του πουλιού στο τραγούδι (αλλά και για εμπορικούς λόγους)  έχουν σπάσει τη ράτσα σε τρεις γραμμές ανάλογα με τον τύπο του τραγουδιού. 

Οι τρεις γραμμές είναι α) η Clasico (Classico) ή συνεχής, β) η Floreados (discontinuo) ή ασυνεχής και γ) η Intermidiate ή ημισυνεχής που βρίσκεται στο ενδιάμεσο της Clasico και της Floreados. 


Δείτε και ακούστε στα παρακάτω βίντεο τις τρεις γραμμές Timbrados Español:Α. Timbrados Clasico


Β. Timbrados Floreados 


Γ. Timbrados Intermidiate