Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

Υπόστρωμα υγιεινής κλουβιού καναρινιού

Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω έναν απλό τρόπο για να καθαρίζετε τα κλουβιά των καναρινιών μειώνοντας τις μυρωδιές, αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα υγιεινής στα κλουβιά σας. 


Όταν έχουμε μόνο ένα καναρινάκι σε ένα κλουβί τα πράγματα είναι απλά στην καθαριότητά του. Στρώνουμε στον πάτο του κλουβιού χαρτί κουζίνας ή χαρτί A4 (αποφεύγουμε εφημερίδες κλπ, διότι τα πουλιά έχουν την τάση να σκίζουν τα χαρτιά και να τα μασουλούν, όποτε όλο το μελάνι που έχουν τα έντυπα το καταπίνουν) και κάθε 3-5 μέρες, ανάλογα πότε λερώνεται, το αλλάζουμε. 

Αν το κλουβάκι μας έχει συρμάτινο πάτο, φροντίζουμε να πλένουμε και το σύρμα από τις κουτσουλιές κάθε 10 μέρες περίπου, αν όχι κάθε φορά που αλλάζουμε χαρτί.

Όταν όμως, έχουμε αρκετά καναρίνια και κάνουμε εκτροφή, δεν μπορούμε να κάνουμε τόσο εύκολα την καθαριότητα. Ανάλογα λοιπόν τη κλουβιά διαθέτουμε υπάρχουν και διαφορετικές λύσεις. 

Προσωπικά, χρησιμοποιώ κλουβιά, ζευγαρώστρες και κλούβες πτήσης σαν αυτές στις φωτογραφίες παρακάτω, οι οποίες έχουν συρμάτινο αποσπώμενο πάτο για εύκολο πλύσιμο και μεταλλικό πάτο καθαρισμού. 


Επειδή, την εκτροφή μου την έχω κυρίως εσωτερικά, πλην των καλοκαιρινών μηνών που είναι στο μπαλκόνι, θέλω να είναι όλα καθαρά και να μην υπάρχουν οσμές στο χώρο.

Έχω καταλήξει (μέχρι τώρα φυσικά), ότι μια καλή λύση είναι το υπόστρωμα με άμμο γάτας (την μη αρωματισμένη). Αρχικά έχω τοποθετήσει στον πάτο ένα χοντρό νάιλον και από πάνω στρώνω την άμμο. Έχω βρει μια όπου τα 30lt έχουν 10€ και περνάω καιρό.


Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν,  αφαιρώ το συρμάτινο πλέγμα, το πλένω και μετά καθαρίζω την λερωμένη άμμο με ένα μικρό σκουπάκι και ένα φαρασάκι, αφαιρώντας μόνο τις κουτσουλιές και ότι άλλο έχει πέσει στον πάτο. Έτσι, δεν πετάω μεγάλη ποσότητα άμμου και συμπληρώνω με μικρή ποσότητα κάθε φορά κάνοντας και οικονομία.  
Ο πάτος πριν τον καθαρισμό της άμμου

Καθαρισμός της άμμου με σκουπάκι
 
Η άμμος μετά τον καθαρισμό της

Η άμμος αυτή, έχει την ιδιότητα να αδρανοποιεί τις ακαθαρσίες οπότε, μυρίζουν ελάχιστα ή σχεδόν καθόλου (εφόσον την καθαρίζουμε 1 φορά την εβδομάδα τουλάχιστον) και διατηρούν το περιβάλλον των κλουβιών υγιεινό, μη επιτρέποντας την εμφάνιση-ανάπτυξη βακτηριδίων, μυκήτων, κοκκιδίων κλπ. Δεν έχω διαπιστώσει να σηκώνεται σκόνη όταν πετούν τα πουλιά, πράγμα το οποίο ίσως ήταν κακό για το αναπνευστικό τους. 

Επίσης, συστήνω την χρήση της άμμου, μόνο εφόσον υπάρχει σχάρα μεταξύ κλουβιού και πάτου (και μάλιστα σε απόσταση) διότι σε άλλη περίπτωση, τα πουλιά θα τσιμπολογούν την άμμο και προφανώς δεν γνωρίζουμε αν θα είναι καλό για αυτά. Εάν θέλετε ένα υλικό για υπόστρωμα υγιεινής με το οποίο θα μπορούν να έρχονται τα καναρίνια σας σε επαφή, δείτε παρακάτω για το πέλλετ και την ελαφρόπετρα (περλίτη).   

Ένα όμως αρνητικό που έχει η χρήση της άμμου είναι ότι δεν φαίνονται οι κουτσουλιές των καναρινιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να έχουμε εικόνα της κατάστασης των πουλιών. Άρα, αν εντοπίσουμε κάποιο πουλί που είναι άρρωστο ή αδιάθετο, θα πρέπει να βάζουμε ένα λευκό χαρτί χωρίς άμμο ώστε να ελέγχουμε τις κουτσουλιές του.  

Τελευταία επίσης, δοκιμάζω τη χρήση του πέλλετ (pellet) ως υπόστρωμα υγιεινής στα κλουβιά μου και ομολογώ ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος. Το πέλλετ (συσσωματώμα) είναι ένα καύσιμο υλικό αποτελούμενο από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Τα πέλλετ είναι μικροί κύλινδροι διαμέτρου 60-80 χιλ. με μήκος περίπου 100 χιλ. και χρώμα εξαρτώμενο από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους.

Πέλλετ ξύλου για υπόστρωμα κλουβιού
 
Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται επίσης ευρέως (εκτός από φθηνή καύσιμη ύλη) ως υπόστρωμα υγιεινής από άτομα που εκτρέφουν-διατηρούν κουνέλια κλπ.

Σαν υλικό το πέλλετ αδρανοποιεί τις ακαθαρσίες, είναι οικονομικό, έχει μεγάλη απορροφητικότητα, εξαλείφει σε μεγάλο ποσοστό τις μυρωδιές και δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα καναρίνια μας. 


 
Ένα από τα θετικά του πέλλετ, σε αντίθεση με την άμμο γάτας είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα κλουβιά χωρίς σχάρα (πλέγμα) και τα πουλιά μπορούν να έρχονται σε επαφή μαζί του (το κάνουν αρκετοί εκτροφείς). Είναι ασφαλές αφού φυσικά το αντικαθιστούμε όταν πρέπει και αφού δεν έχει άλλα πρόσθετα χημικά.

Τα καναρίνια έχουν την τάση να βοσκούν στον πάτο του κλουβιού (όπως κάνουν στη φύση με το χώμα) αναζητώντας τροφή κλπ... Ο κ. Μάκης Γερολυμάτος σε κάποιο σχόλιό του σε ένα φόρουμ καναρινιών αυτό (βοσκή καναρινιών στον πάτο του κλουβιού) θεωρεί ότι έχει μεγάλη σημασία για τα καναρίνια μας

Άγρια καναρίνια ενώ βοσκούν

Πιο συγκεκριμένα τα πουλιά με το να τσιμπολογούν στον πάτο του κλουβιού βιώνουν λιγότερο στρες και άρα νοιώθουν πιο άνετα και πιο υγιή. Προσωπικά, ασπάζομαι την άποψή του αυτή και σκοπεύω να το εφαρμόσω και εγώ στην εκτροφή μου.

Το κόστος του πέλλετ αυτή τη στιγμή (ανάλογα και το είδος ξύλου) είναι περίπου στα 5,50€ τα 15 kgr. Που σημαίνει ότι είναι αρκετά οικονομικό και άρα κάνει για το σκοπό που το θέλουμε.

Η χρήση του ως προς τον καθαρισμό είναι σαν αυτή που σας  περιέγραψα παραπάνω με την άμμο γάτας. Καθαρίζουμε δηλαδή τοπικά τις ακαθαρσίες (για οικονομία υλικού) και συμπληρώνουμε αντίστοιχα νέα ποσότητα στο σημείο.  
 
 


Δύο ακόμα υλικά υποπροϊόντα θα λέγαμε του ξύλου με αντίστοιχα αποτελέσματα με τη χρήση του πέλλετ είναι το πριονίδι και τα χοντροκομμένα ροκανίδια ξύλου. Τα πριονίδια όμως έχουν το αρνητικό ότι με το πετάρισμα του καναρινιού μας πετάγονται παντού λόγω μικρού βάρους. Τα ροκανίδια όμως, που είναι πιο χοντρά κομμάτια και με μεγαλύτερο βάρος από το πριονίδι, είναι από τις καλύτερες λύσεις και τα χρησιμοποιούν για υπόστρωμα υγιεινής και άτομα που διατηρούν-εκτρέφουν φίδι, σαύρες κλπ. 

Πριονίδια
Ροκανίδια


Αντίστοιχο υλικό με το πέλλετ, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε χωρίς σχάρα (πλέγμα) κλουβιού, είναι και η ελαφρόπετρα (περλίτης) η οποία μοιάζει με την άμμο γάτας, αλλά δεν έχει καμία χημική ουσία επάνω της, έχει μεγάλη απορροφητικότητα και αν προέρχεται από καλό λατομείο δε θα έχει (δεν πρέπει να έχει) σκόνη επάνω της.Η ελαφρόπετρα είναι ένα χημικά αδρανές πορώδες ηφαιστειογενές ορυκτό, το οποίο δημιουργήθηκε από υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου. Το πορώδες του υλικού οφείλεται στα κενά που προκαλούνται από τη διαφυγή ατμού κατά την ψύξη της λάβας.