Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αγορά καναρινιού φωνής Timbrado Español (μικρές συμβουλές)

Πολλοί είναι αυτοί πλέον, που ψάχνουν να αγοράσουν ένα ισπανικό καναρίνι  φωνής Timbrado Español και ρωτούν πως θα αναγνωρίσουν ένα καλό πουλί. Πριν κάποιος αγοράσει ένα καναρίνι φωνής Timbrado, θα πρέπει να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα.
Από πού να αγοράσω ένα Timbrado;

Εδώ, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο καλύτερος (μάλλον) τρόπος για να προμηθευτείτε ένα  καλό Timbrado, είναι να απευθυνθείτε σε έναν εκτροφέα της ράτσας αυτής, ο οποίος να είναι μέλος κάποιου αναγνωρισμένου συλλόγου (ιδανικά να συμμετέχει και σε διαγωνισμούς), ο οποίος δεν θα εκτρέφει άλλα είδη καναρινιών, ιθαγενών ή γενικά πτηνών στον ίδιο χώρο και θα μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για το γενεαλογικό δένδρο του πουλιού.   Τα καναρίνια θα πρέπει να διαθέτουν δαχτυλίδι-ταυτότητα κλειστού τύπου με τα στοιχεία του εκτροφέα και του πουλιού. Είναι σημαντικό, ο εκτροφέας που θα έρθετε σε επαφή να μην εκτρέφει άλλα είδη στον ίδιο χώρο με τα Timbrados, διότι έτσι οι φωνές τους δεν θα είναι σωστές. Για πιο λόγω να αγοράσετε ένα Timbrado και μάλιστα με ένα σεβαστό ποσό όταν το πουλί αυτό δεν θα τραγουδά όπως πρέπει. 
Τι να προσέξω όταν αγοράζω ένα Timbrado;

Το Timbrado Espanol, ως καναρίνι φωνής θα πρέπει να διαθέτει (και αυτό πρέπει να αναζητήσουμε) καλή φωνή, με μεταλλική χροιά, έντονη, η οποία θα ξεχωρίζει από ένα κοινό καναρίνι, με εναλλαγές στις νότες. Επίσης, θα πρέπει να ξέρουμε ότι ένα καναρίνι Timbrado μοιάζει πάρα πολύ με τα κοινά καναρίνι μιας και δεν έχει συγκεκριμένο χρώμα και εύκολα μπορεί κάποιος να μπερδευτεί. Σε ένα καναρίνι Timbrado δε θα πρέπει να μας απασχολεί πρωτίστως το χρώμα του αλλά η φωνή του. Το Timbrado μπορεί να έχει χρώμα πράσινο, παρδαλό, κίτρινο, κανελί, γκρι, άσπρο κλπ ενώ, δε θα πρέπει να παρουσιάζει κόκκινα πούπουλα. 


Μερικά ακόμα μορφολογικά χαρακτηριστικά του Timbrado είναι: α) μικρό μέγεθος 12-14cm, β) τα πόδια του όταν στέκεται θα πρέπει να είναι σε γωνία δηλ. εκεί που πατάει να είναι πιο ανοιχτά από ότι οι αγκώνες του, γ) η ουρά του καταλήγει σε διχαλωτό σχήμα σαν του ψαριού, δ) το φτέρωμά του είναι σφιχτό στο σώμα του, ενώ δεν πρέπει να παρουσιάζει σγουρά φτερά. Τα Timbrados μπορεί να διαθέτουν και σκουφί στο κεφάλι τους (δεν απαγορεύεται στη ράτσα).


Όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα Timbrado, θα πρέπει να γνωρίζει ότι πρόκειται για μια πολύ διαφορετική ράτσα καναρινιού με διαφορετικές γραμμές τραγουδιού και πολύ ανόμοιο τραγούδι (κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε διάφορες γραμμές)

Στην Ελλάδα, η πιο διαδεδομένη γραμμή είναι του Timbrado clasico (continue) δηλαδή του συνεχούς τραγουδιού με το πιο πλούσιο ρεπερτόριο.


Αν θέλουμε να αγοράσουμε ένα βαθμολογημένο αρσενικό Timbrado θα πρέπει να απαιτήσουμε και την ficha (φίσα) του, δηλαδή το έντυπο με την βαθμολογία του, το οποίο θα φέρει την σφραγίδα και την υπογραφή του κριτή, τη σφραγίδα του συλλόγου και τα λογότυπα της ισπανικής ομοσπονδίας.

Ένα καλό Timbrado δε θα πρέπει να έχει αρνητικές νότες (αναγράφονται στη φίσα), φυσικά εφόσον το θέλετε για δάσκαλο ή για εκτροφή με σκοπό το διαγωνισμό. Αν απλά θέλετε να έχετε ένα Timbrado να σας τραγουδά και μια αρνητική νότα να έχει, πιθανότατα δε θα το αντιλαμβάνεστε-καταλαβετε, οπότε δε χάθηκε ο κόσμος.

Ficha κρίσης τεράδας (stam) Timbrado κατά F.O.E.
Το Timbrado που θα αγοράσουμε, θα πρέπει να κελαηδάει (εφόσον είναι αρσενικό), να έχει πλούσιο ρεπερτόριο, να είναι ευδιάθετο, να μην είναι άρρωστο ή φουσκωμένο, με λαμπερά σκούρα μάτια και όμορφο καθαρό πτέρωμα, καθαρά πόδια και γενικά να έχει ένα ωραίο στήσιμο. 


(Αν επισκεφθούμε έναν εκτροφέα, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στο χώρο που εκτρέφει τα Timbrados προσέχοντας να είναι καθαρός, περιποιημένος και να μας δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου που αγαπά αυτό που κάνει και δεν ασχολείται μόνο με το πως θα πουλήσει τα πουλιά του. Αυτό θα σημαίνει ότι θα πάρουμε ένα υγιές Timbrado και από ένα σωστό εκτροφέα που θα έχει ασχοληθεί σοβαρά, με τον οποίο θα μπορούμε να έχουμε και μια επαφή.) Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να αγοράσω ένα Timbrado;

Η καλύτερη περίοδος για να αγοράσει κάποιος ένα Timbrado είναι μετά το Νοέμβρη ή το Δεκέμβρη ειδικά αν θέλουμε ένα βαθμολογημένο Timbrado από κριτή σε διαγωνισμό. Την περίοδο αυτή τα αρσενικά πουλιά έχουν καθαρίσει τις φωνές τους και επιπλέον έχουν εκπαιδευτεί με το πλήρες ρεπερτόριο-τραγούδι τους. 

 
Αν αγοράσουμε ένα μικρό Timbrado πριν ακόμα ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του (ηλικίας δηλ. 1-6 μηνών), ίσως να μην καταφέρει να αναπτύξει το σωστό τραγούδι, με το πλήρες ρεπερτόριο, οπότε ποιος ο λόγος να το αγοράσουμε;


Αν τώρα αγοράσουμε ένα Timbrado ενήλικο, η καλύτερη περίοδος είναι μετά την 1η καλοκαιρινή πτερόρροια και πάντως όταν θα έχει επανέλθει το τραγούδι του κανονικά (στην πτερόρροια το καλοκαίρι τα πουλιά σταματούν να τραγουδούν) συνήθως τον Οκτώβριο.

Τι να προσέξω όταν αγοράζω ένα θηλυκό Timbrado;

Εάν θέλουμε να αγοράσουμε μια θηλυκιά κανάρα Timbrado τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αφού τα θηλυκά δεν τραγουδάνε, οπότε θα πρέπει να περιοριστούμε στα μορφολογικά χαρακτηριστικά ενός TimbradoΌταν ψάχνουμε ένα θηλυκό Timbrado, θα πρέπει να αναζητούμε ένα πουλί το οποίο να είναι απόγονος καλών αρσενικών τραγουδιστών (ιδανικά βαθμολογημένων) ή αδελφή καλών τραγουδιστών.Από τα παραπάνω συμπεραίνει εύκολα κάποιος, ότι η αγορά από ένα pet-shop μάλλον είναι επίφοβη (χωρίς να είναι κανόνας, φυσικά υπάρχουν και αξιόλογοι επιχειρηματίες).
Για οποιαδήποτε πληροφορία για τα Timbrados, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.