Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Φρούτα και λαχανικά στη διατροφή των καναρινιώνΕκτός από το μίγμα σπόρων, τους σπόρους υγείας, την αβγοτροφή και τα διάφορα συμπληρώματα, απαραίτητα για τη διατροφή των καναρινιών μας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.


Γενικά, η χρήση των λαχανικών και των φρούτων προϋποθέτει τα εξής:

α) να είναι καθαρά και καλά πλυμένα ακόμη και αν προέρχονται από το δάσος (προτιμάμε τα βιολογικά χωρίς φάρμακα και ραντίσματα και να αποφεύγονται από παρτέρια στο δρόμο όπου συχνάζουν σκύλοι κλπ)

β) να χορηγούνται καλύτερα στεγνά,

γ) να δίνουμε τόση ποσότητα ώστε σε 1-2 ώρες τα καναρίνια μας να τα έχουν καταναλώσει (όπως θα πρέπει να συμβαίνει με όλες τις φρέσκιες τροφές π.χ. αβγό/αβγοτροφή, ειδικά το καλοκαίρι όπου η αλλοίωσή τους από τη ζέστη μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μυκήτων κλπ και να προκληθούν έτσι σοβαρά προβλήματα στα καναρίνια μας), αλλιώς σημαίνει ότι δίνουμε περισσότερο από όσο πρέπει και θα πρέπει να αφαιρείται από το κλουβί.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να χορηγούμε φρούτα και λαχανικά εποχής και το δυνατόν τα λιγότερο γλυκά. Επίσης, δεν απαιτείται να δίνουμε βρασμένα τα λαχανικά αλλά ωμά.


Συχνότητα χορήγησης φρούτων και λαχανικών ανάλογα με την εκτροφική περίοδο των καναρινιών:
 

  -Περίοδος ανάπαυσης-συντήρησης:


  1-2 φορές την εβδομάδα


  1-2 φορές την εβδομάδα 


-Περίοδος αναπαραγωγής: 

4-5 φορές την εβδομάδα, ενώ όταν υπάρχουν νεοσσοί μετά την 5 μέρα της ζωής τους.

-Περίοδος πτερόρροιας:

3-4 φορές την εβδομάδα, με προσοχή στα timbrados, ορισμένων που έχουν χρωστική για την αποφυγή κόκκινου χρωματισμού.


Παρακάτω σας παρουσιάζω μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά που μπορούμε να δίνουμε στα καναρίνια μας. Καλό είναι να αποφεύγουμε να δίνουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν είμαστε σίγουροι ότι κάνει να φάνε τα καναρίνια. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε να έχουμε κοντά στα κλουβιά γλάστρες και δέντρα σε σημείο που να μπορούν να τσιμπολογούν τα καναρίνια μας γιατί κάποια από αυτά μπορούν να τα βλάψουν.

Μερικά φρούτα, λαχανικά, φυτά και δέντρα που δεν πρέπει να δίνουμε ή να έρχονται σε επαφή τα καναρίνια, διότι είναι επικίνδυνα και επιβλαβή για την υγεία τους (τοξικά κλπ): Αβοκάντο, Πατάτα, Μελιτζάνα, Κερασιά, Αζαλέα, Αμαρυλλίς, Πύξος, Ασφόδελος, Υάκινθος, Γκι, Νάρκισσος, Δρυς, Πικροδάφνη, Αγριομυρτιά, Ροδόδεντρο, Καπνός κλπ


Επιτρεπόμενα Φρούτα:

Επιτρεπόμενα Λαχανικά:


Μήλο (καλύτερα πράσινο)

 

Αγγούρι (πολύ καλό στην πτερόρροια)

 

Αχλάδι

 

Πιπεριά (όχι καυτερές)


  
ΑκτινίδιοΚαρότο 

(τριμμένο και με μέτρο στα Timbrados ειδικά  στην πτερόρροια)


Πορτοκάλι

 

Μαρούλι 


Καρπούζι (κυρίως το άσπρο κομμάτι κοντά στη φλούδα)

 

Μπρόκολο (άριστο λαχανικό)Πεπόνι  


Σπανάκι 
(στην φάση της αναπαραγωγής 
να περιορίζεται γιατί δημιουργεί κάποιες φορές πρόβλημα στα θηλυκά 
δεσμεύοντας το ασβέστιο)Νεκταρίνι


Αντίδι καλλιέργειας

Ροδάκινο

Ραδίκι καλλιέργειαςΜπανάνα 


Ζοχός
Φράουλα
Σύκο(και αποξηραμένο)

Ραδίκι ή Πικραλίδα ή ΤαραξάκοςΑγριομάρουλο
Αυτό με τα φύλλα που κάνουν μύτεςΤσουκνίδα (και τα σποράκια)Γλιστρίδα (πολύ καλή στην πτερόρροια)
Τα φρούτα έχουν τεράστια θρεπτική αξία. Η σύστασή τους είναι πλούσια σε νερό, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια, βιταμίνες (A, B, C), ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία.

Τα λαχανικά και τα χόρτα, ειδικότερα τα άγρια που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C, D, πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, ασκορβικό οξύ και νιασίνη, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Μικρή προσοχή στο σπανάκι, ειδικά στην αναπαραγωγική περίοδο (και στην προετοιμασία της αναπαραγωγής), λόγω του οξαλικού οξέος που περιέχει. Το οξαλικό οξύ συνδέεται με μέταλλα όπως το ασβέστιο και το σίδηρο με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται να απορροφήσει αυτά τα μέταλλα. Συνεπώς, αφού δεν γίνεται σωστή απορρόφηση του ασβεστίου, είναι πιθανό να έχουμε σαν αρνητικό αποτέλεσμα την δυστοκία στα θηλυκά καναρίνια.

Επίσης, τα χόρτα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικότερα σε α-λινολενικό οξύ, ενώ περιέχουν καροτενοειδή (λουτείνη και βιολαξανθίνη) καθώς και ανόργανα στοιχεία όπως Κ, Νa, P και Μg.

Σαν γενικό συμπέρασμα, τα φρούτα και τα λαχανικά κρίνονται απαραίτητα για τη διατροφή των καναρινιών Timbrados (και όλων των άλλων ρατσών) και για την διατήρηση της καλής τους υγείας.