Συμβουλές διαχείρισης καναρινιού


Καναρίνι Timbrado

Το καναρίνι (και γενικά τα πουλιά) είναι ένα αγαπημένο κατοικίδιο για πολλούς ανθρώπους σήμερα. Η ομορφιά του, η μελωδική φωνή του και η συμπεριφορά του, μαγεύει τους ανθρώπους  οι οποίοι και δένονται μαζί του.

Πολλές φορές όμως, κυρίως από άγνοια, οι νέοι ιδιοκτήτες ταλαιπωρούν τα καναρίνια και αρκετές φορές αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην διαβίωση των φτερωτών μας φίλων. 

Θα πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι όταν παίρνουμε ένα καναρίνι (ή οποιοδήποτε κατοικίδιο) ότι θα πρέπει να αφιερώνουμε κάποιο χρόνο και χρήμα για την σωστή του διαχείριση, ότι θα έχουμε κάποιον να μας το προσέχει όταν θα απουσιάζουμε και ότι απαιτεί φροντίδα και αγάπη από εμάς.


Παρακάτω σας παρουσιάζω μερικές βασικές συμβουλές για την διατήρηση των καναρινιών.

Καταρχάς, όταν αγοράζουμε (ή μας χαρίζουν) ένα καναρίνι θα πρέπει αρχικά να προσέξουμε το πουλάκι  να είναι ζωηρό, με όμορφο πτέρωμα, λαμπερά ανοιχτά μάτια, να είναι καθαρό, τα πόδια του να μην έχουν λέπια έντονα (δείγμα ποδάγρας), να μην βγάζει υγρά από το στόμα και τα ρουθούνια και αν είναι αρσενικό να κελαηδά. Φυσικά, αν δεν είναι το πρώτο μας πουλί και έχουμε και άλλα στο σπίτι, αποφεύγουμε να τα φέρουμε σε επαφή και το κρατάμε σε καραντίνα. Δηλαδή, για 30-40 μέρες περίπου απομονώνουμε και παρατηρούμε το νέο καναρίνι, αν είναι υγιές, αν τρώει, αν κελαηδά κλπ. Μετά από τον χρόνο της καραντίνας και εφόσον το καναρίνι είναι υγιές, μπορούμε να φέρουμε το νέο καναρίνι κοντά στα υπόλοιπα. Αυτό προφανώς το κάνουμε ώστε στην περίπτωση που το πουλί αυτό έχει κάποιο πρόβλημα να μη το μεταδώσει στα υπόλοιπα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στο οποίο θα ήταν καλό να δώσουμε προσοχή είναι στο αν το καναρίνι έχει στο πόδι του μεταλλικό δαχτυλίδι (ταυτότητα) κλειστού τύπου, το οποίο χαρακτηρίζει την ηλικία, την χώρα προέλευση, τον εκτροφέα (και το σύλλογο στον οποίο ανήκει) καθώς και τη ράτσα (σε ορισμένες περιπτώσεις) του.

Γενικά, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι όταν παίρνουμε ένα νέο καναρίνι χρειάζεται και 1-2 περίπου εβδομάδες ώστε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και να ξεθαρρέψει, για αυτό το καναρίνι μπορεί και να μη τραγουδάει στην αρχή. Σκεφτείτε, ότι του αλλάζουμε κλουβί, θερμοκρασία, υγρασία, ίσως και διατροφή οπότε το καναρίνι μας στρεσάρεται. 

Τώρα ας δούμε τα σημαντικότερα στοιχεία για την καλή διατήρηση του καναρινιού μας:


Α. Διαμονή-Κλουβί καναρινιού

Θα πρέπει να παρέχουμε στο καναρίνι μας ένα κατάλληλο άνετο κλουβί. Για ένα καναρίνι το καλύτερο είναι το κλουβί να έχει διαστάσεις (min) 37cm μήκος x 24cm πλάτος x 35cm ύψος. 
Κλουβί για 1 καναρίνι

Για περισσότερα πουλιά αυξάνει και το μέγεθος του κλουβιού.  Για ένα ζευγάρι καναρίνια καλό είναι το κλουβί να έχει διαστάσεις (min) 55cm μήκος x 24cm πλάτος φ x 35cm ύψος. 
Κλουβί για ζευγάρι καναρινιών
 
Β. Αξεσουάρ κλουβιού καναρινιού

Το κλουβί θα πρέπει να διαθέτει τα εξής αξεσουάρ: 2 πατήθρες διαφορετικού πάχους και σχήματος, για εκγύμναση των ποδιών (δείτε την παρακάτω εικόνα με τα κόκκινα βέλη υποδεικνύεται το σωστό σημείο για τις πατήθρες), 1 ποτίστρα, 2 αυγοθήκες, 1 μπανιέρα. Την μπανιέρα δεν την αφήνουμε μέσα στο κλουβί συνεχώς, αλλά τη βάζουμε κάθε φορά για 10-15 λεπτά να κάνει μπάνιο το καναρίνι και μετά την αφαιρούμε.

Υπόδειξη σημείων (με κόκκινα βέλη) για τις πατήθρεςΠερισσότερα αξεσουάρ μάλλον κακό θα κάνουν μιας και θα μειώνουν το χώρο και δε θα μπορεί το πουλί να πετάξει.  Καλό είναι να αποφεύγουμε τις κούνιες στα μικρά κλουβιά (αν και αρέσει στα καναρίνια)  μιας και τα πουλιά δε θα μπορούν να πετούν μέσα στο κλουβί. 
 
Στο εμπόριο πωλούνται ειδικά «βρακάκια κλουβιού» τα οποία φοριούνται στο κλουβί και έτσι διατηρείται πιο καθαρό το σπίτι μας. 
Προσοχή όμως γιατί τα πουλιά έχουν την τάση να τσιμπούν το λάστιχο που περιβάλει το βαρκάκι με αποτέλεσμα να βγαίνουν κλωστές, οι οποίες επικίνδυνες να πιαστεί το καναρίνι μας και να πεθάνει (αν δε το αντιληφθούμε).   
 
Γ. Διατροφή καναρινιού
 
Το καναρίνι θα πρέπει να σιτίζεται καθημερινά με σπόρους κατάλληλους για καναρίνια (μίγμα από: κεχρί, νίζερ, λινάρι, καναβούρι, λευκή περίλλα). Ακόμα μπορούμε να δίνουμε και σπόρους υγείας στα καναρίνια μας.


Επίσης θα πρέπει να χορηγούμε στο καναρίνι αβγοτροφή


Επίσης, δίνουμε βραστό αβγό (βρασμένο τουλάχιστον 12’) με το τσόφλι κομμένο στη μέση, φρούτα όπως: μήλο, αχλάδι, πεπόνι, ακτινίδιο και λαχανικά όπως: ζοχό, αντίδι, ραδίκι, μαρούλι, μπρόκολο, σπανάκι, αγγούρι. Τα φρούτα και τα λαχανικά τα δίνουμε στα καναρίνια πλυμένα και πάντα στεγνά.   
Στο κλουβί του καναρινιού θα πρέπει να υπάρχει πάντα (όλο το χρόνο) κόκαλο σουπιάς (για ασβέστιο) και άμμος υγείας για καναρίνια.

Η διατροφή του καναρινιού μας γενικά διακυμαίνεται ανάλογα τις εποχές. Το μίγμα σπόρων χορηγείται όλο το χρόνο (στο εμπόριο υπάρχουν και μίγματα ανάλογα την εποχή).  Τα φρούτα και τα λαχανικά χορηγούνται όλο το χρόνο όμως το χειμώνα-φθηνόπορο πιο αραιά (1 φορά την εβδομάδα εναλλάξ) και  την άνοιξη-καλοκαίρι  περισσότερο συχνά (2-3 φορές 1 φορά την εβδομάδα εναλλάξ). Το βραστό αυγό και την αυγοτροφή το χειμώνα-φθηνόπορο την χορηγούμε 1 φορά την εβδομάδα και την άνοιξη-καλοκαίρι 2-3 φορές την εβδομάδα εναλλάξ. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της αναπαραγωγής.

Φυσικά κάθε μέρα δίνουμε φρέσκο νερό στο καναρίνι μας.

Το μίγμα σπόρων καλό είναι να το αλλάζουμε κάθε 2 μέρες βάζοντας ποσότητα τέτοια ώστε να τρώει όλους τους σπόρους και όχι μόνο αυτούς που του αρέσουν, δηλαδή να μην το αλλάζουμε αν δεν έχει τελειώσει τους περισσότερους σπόρους.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και το αυγό τα αφαιρούμε από το κλουβί μετά από 4-5 ώρες και το καλοκαίρι νωρίτερα, διότι αλλοιώνονται και δημιουργούν εντερικά προβλήματα στα καναρίνια. 

Δ. Υγιεινή καναρινιού

Η υγιεινή του καναρινιού μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και στο προσδόκιμο της ζωής του

Θα πρέπει να χορηγούμε 1 φορά την εβδομάδα μπάνιο στο καναρίνι μας και πιο συχνά έως κάθε μέρα το καλοκαίρι. Ποτέ δεν αναγκάζουμε το καναρίνι να κάνει μπάνιο αν δε θέλει και αποφεύγουμε γενικά να το πιάνουμε στο χέρι μας

Φροντίζουμε να καθαρίζουμε  τον πάτο του κλουβιού κάθε 2-3 μέρες, βάζοντας ένα καθαρό απορροφητικό χαρτί ή απλό Α4 το οποίο και αντικαθιστούμε κάθε φορά. Το κλουβάκι καλό είναι να έχει σύρμα στον πάτο, ώστε το καναρίνι  να μην έρχεται σε επαφή με τις ακαθαρσίες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και κατάλληλα υποστρώματα  για τον πάτο του κλουβιού π.χ. άμμος, πέλετ, πριονίδι κλπ.

Καλό είναι κάθε 2 μήνες να κάνουμε μια προληπτική απολύμανση στο κλουβάκι μας, αφού βάλλουμε κάπου αλλού το καναρίνι μας (σε άλλο κλουβί ή κουτί), πλένουμε όλο το κλουβί και τα αξεσουάρ με ζεστό νερό και ελάχιστη χλωρίνη και μετά το ξεπλένουμε να μη μυρίζει καθόλου. Επίσης, ψεκάζουμε το κλουβί και το πουλί με κατάλληλο για καναρίνια προϊόν για εξωπαράσιτα (ψήρες, ακάρεα κλπ).

Ε. Που να βάλω το κλουβί με το καναρίνι;

Το καναρίνι θα πρέπει να το έχουμε σε ένα σταθερό σημείο το οποίο ιδανικά θα πρέπει να έχει φυσικό φωτισμό και αερισμό. Διαλέγουμε ένα μέρος στο σπίτι όπου το βράδυ θα έχει σκοτάδι και τη μέρα θα έχει φώς, που δε θα έχει ρεύματα αέρα κλπ. Καλό είναι να το έχουμε σε ένα ύψος πάνω από το κεφάλι μας ή στο ύψος μας, όχι στο πάτωμα. Υπάρχουν και ειδικά στάντ στο εμπόριο για να κρεμιέται το κλουβί. 
 

Γενικά ακατάλληλοι χώροι θεωρούνται: η κουζίνα λόγω υδρατμών και συνήθως τα φώτα κλείνουν αργά το βράδυ, η τουαλέτα, τα υπόγεια κλπ.   
Το καναρίνι μας καλό είναι να μη το μπαινοβγάζουμε στο μπαλκόνι μας διότι οι μεταβολές και οι αλλαγές περιβάλλοντος το στρεσάρουν, ειδικά το χειμώνα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορούμε να βγάζουμε το καναρίνι στο μπαλκόνι πιο άνετα, αρκεί να μην το χτυπά άμεσα ο ήλιος, να μη το φυσά αέρας και να είναι σε προστατευμένο μέρος από αρπακτικά (πουλιά και γάτες κλπ) και άλλα πουλιά (φορείς ασθενειών και παρασίτων όπως σπουργίτια, δεκαοχτούρες κλπ).

Ζ. Τι κάνω αν το καναρίνι είναι άρρωστο-αδιάθετο;

Να σημειώσουμε ότι όταν δούμε το καναρίνι μας να είναι αδιάθετο, π.χ.:
·         να στέκετε φουσκωμένο,
·         να κοιμάται την ημέρα,
·         να μην τρώει,
·         να κάθεται στον πάτο του κλουβιού χωρίς καλή διάθεση,  
·         να μην κελαηδά,
·         να χάνει πούπουλα (πλην της περιόδου πτερόρροιας 1 φόρα το χρόνο),
·         να έχει τραύματα-κύστες,
·         να έχει βραχνή φωνή κλπ
θα πρέπει να το βάλουμε σε ένα ζεστό χώρο 28-35οC π.χ. σε ένα κουτί με το κλουβί και από πάνω μια λάμπα να το ζεσταίνει (προσοχή στη θερμοκρασία)και θα πρέπει να συμβουλευόμαστε άμεσα έναν ειδικό πτηνίατρο, κτηνίατρο ή κάποιον που έχει μια μεγάλη εμπειρία από καναρίνια και πτηνά.

Επίσης δείτε εδώ για τις συχνότερες ασθένεις των καναρινιών και εδώ για τα συχνότερα διατροφικά προβλήματα των καναρινιών.


H. Η πτερόρροια στα καναρίνια

Τα καναρίνια (φυσιολογικά) μία φορά το χρόνο αντικαθιστούν τα πούπουλα και τα φτερά τους (πτερόρροια). Συνήθως, αυτό γίνεται στο τέλος του καλοκαιριού και διαρκεί περίπου 8-10 εβδομάδες. Στη φάση αυτή το κλουβί και ο χώρος γύρω από αυτό είναι γεμάτο πούπουλα.

Δε χρειάζεται να ανησυχούμε αρκεί να προσέχουμε να μην είναι συνεχώς σε έντονο φώς και θα πρέπει να προσέχουμε επίσης και τη διατροφή του πουλιού, δηλαδή να μην του δίνουμε πολλούς σπόρους νίζερ και κανναβουριού (λιπαροί σπόροι), ενώ καλό είναι να αυξήσουμε το σπόρο περίλλα και να δίνουμε συχνά αυγό και αγγούρι.  Φυσικά, θα πρέπει να χορηγούμε συχνά μπάνιο για να ανακουφίζεται το καναρίνι και να γίνεται καλύτερη και ευκολότερη απομάκρυνση των παλαιών πούπουλων. 

Αν το πουλί παρουσιάσει πτερόρροια εκτός της κανονικής περιόδου (π.χ. καλοκαίρι), τότε μάλλον κάποιο πρόβλημα υπάρχει και θα πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη κάποιου ειδικού. Το καναρίνι εφόσον έχει μια καλή και σταθερή περιποίηση με καλή και σωστή διατροφή μπορεί να ζήσει 12-15 χρόνια.