Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Κατασκευή για προστασία της εκτροφής μου στο μπαλκόνι


Στο άρθρο αυτό, θα σας παρουσιάσω μια κατασκευή που έφτιαξα για να διατηρώ την εκτροφή μου στο μπαλκόνι, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μιας και η αναπαραγωγή γίνεται εσωτερικά (χειμώνα-άνοιξη).

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στην εκτροφής μας, θα πρέπει να είναι η ασφάλεια και η προστασία των πτηνών. Αρπακτικά, περιστέρια, σπουργίτια, έντομα κλπ αποτελούν συχνά απειλή για τα καναρίνια μας. Π.χ. ένα γεράκι, μια κουκουβάγια ή μια γάτα, άνετα θα έτρωγε τα καναρίνια μας, ένα περιστέρι ή ένα σπουργίτι θα μπορούσε να είναι φορέας ασθενειών, ενώ τα κουνούπια συχνά μεταφέρουν διάφορες μολύνσεις (π.χ. ιός ευλογίας) κλπ.

Εάν τα καναρίνια μας (η εκτροφή μας) βρίσκονται αποκλειστικά σε εσωτερικό χώρο, τότε έχουμε απαλλαγεί από πολλά προβλήματα. Όταν όμως, είτε από ανάγκη, είτε από επιλογή έχουμε τα καναρίνια μας σε εξωτερικό χώρο, οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας

αυτό, δύσκολα θα συμβεί...
διότι αν δεχθούν επίθεση π.χ. από κουκουβάγια τη νύχτα μάλλον δε θα φταίει το καημένο το αρπακτικό που ψάχνει τροφή και εμείς του το προσφέραμε στο πιάτο.

συχνό φαινόμενο στις πόλεις


Όταν σχεδίαζα την κατασκευή, έλαβα υπόψη ότι ήθελα να έχω κάτι κομψό στο μπαλκόνι μου, να μπορεί να συγκρατεί σπόρους και πούπουλα, αλλά σύγχρονος να είναι λειτουργικό (εύκολο στον καθαρισμό κλπ) και ασφαλές για τα Timbrados μου.

Έτσι αποφάσισα να δώσω μερικά σχέδια σε ένα φίλο σιδερά για να κάνει πράξη την επιθυμία μου.

Πρόχειρο σχέδιο

Η κατασκευή αποτελείτε από μεταλλικό γαλβανισμένο στραντζαριστό (δηλαδή όχι μασίφ αλλά κούφιο σίδερο) σκελετό, διατομής 2x6 cm, βαμμένο σε λευκό χρώμα.

Ο μεταλλικός σκελετός
Στην πρόσοψη της κατασκευής έχει τοποθετηθεί σήτα (κατακόρυφη). 

Όψη κατασκευής

Στην πίσω όψη η κατασκευή είναι κλειστή, με γαλακτερό plexiglass (έτυχε να το διαθέτω από πριν, όπότε το αξιοποίησα).

Τοποθέτηση πλάτης (plexiglass) από το φίλο Γιώργο
Στις δύο πλευρές αριστερά, δεξιά και στην οροφή, έχω τοποθετήσει με ειδική ταινία διπλής όψης, μια φθηνή σχετικά σήτα, η οποία αν μπορεί να αφαιρείται και να επανατοποθετείται (υπάρχουν σε όλα τα καταστήματα που έχουν εργαλεία κλπ).
Τοποθέτηση σήτας στα πλαϊνά
Στη βάση της κατασκευής έχουν τοποθετηθεί ροδάκια ώστε να μετακινείται όλη η κατασκευή (μαζί με τα κλουβιά) για καθαρισμό κλπ.   
Ροδάκια κατασκευής
Στο κάτω μέρος διαμορφώθηκε ένα ντουλάπι ώστε να αποθηκεύονται αξεσουάρ κλπ αντικείμενα που έχουν να κάνουν με τα καναρίνια, με πορτάκια επίσης από plexiglass.  

Διαμόρφωση ντουλαπιού

Διαμόρφωση ντουλαπιού


Τα ράφια, στα οποία ακουμπούν τα κλουβιά, είναι από κόντρα πλακέ θαλάσσης 1,2cm για να αντέχει το φορτίο και τις καιρικές συνθήκες.

Η κατασκευή έχει διαστάσεις: Ύψος 2,60m, Μήκος 1,05m και Πλάτος 0,45m. 
Στο εσωτερικό χωράνε: 2 κλούβες πτήσης 90cm, 3 ζευγαρώστερες 60cm και 3 κλουβιά 40cm. 

Η κατασκευή ολοκληρωμένη
Στο μέλλον, αν χρειαστεί να έχω και το χειμώνα έξω τα καναρίνια μου, θα παραγγείλω από έναν τεντά να μου φτιάξει από ανθεκτικό νάιλον ένα περίβλημα, το οποίο θα κουμπώνει επάνω στην κατασκευή και θα διαθέτει φερμουάρ ή Velcro (δηλαδή σκριτς-σκράτς αυτοκόλλητο) για να ανοιγοκλείνει εύκολα.Ελπίζω να σας αρέσει…

Φυσικά, δεκτή κάθε πρόταση βελτίωσης κλπ.


Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες της κατασκευής μαζί με τα κλουβιά:

Φυσικά, στο χώρο υπάρχει και πρόσθετη προστασία για κάθε ενδεχόμενο... 

Σε κάθε περίπτωση "Μολών Λαβέ"...