Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Αναπαραγωγική διαδικασία στα καναρίνια


Η αναπαραγωγική διαδικασία στα καναρίνια μπορεί να φαίνεται απλή σε πρώτη ανάγνωση αλλά τελικά αν κάποιος ασχοληθεί θα δει ότι απαιτεί, γνώσεις, υπομονή, φροντίδα, μέτρο και πάνω από όλα προσοχή.

Οι κατάλληλες συνθήκες

Άγρια καναρίνα
  
Στη φύση, τα πουλιά αναπαράγονται κυρίως την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού (σπάνια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού) και αυτό γιατί τότε αφθονεί α) η τροφή, β) η διάρκεια της ημέρας είναι μεγάλη ενώ γ) θερμοκρασία και υγρασία είναι σε κατάλληλες συνθήκες. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μια αναπαραγωγικής περιόδου.

Άγριο καναρίνι

  Αν κάποιες από τις παραπάνω συνθήκες δεν επικρατούν τότε η αναπαραγωγική διαδικασία θα είναι μάλλον αποτυχημένη. 
 
Στην αιχμαλωσία για να έρθουν τα πουλιά σε αναπαραγωγική φάση (να πυρώσουν όπως λέμε) πρέπει να συντρέχουν οι παραπάνω συνθήκες. Οι συνθήκες αναπαραγωγής (ως προς τη διάρκεια ημέρας και τη θερμοκρασία-υγρασία) στην αιχμαλωσία μπορεί να δημιουργηθούν με δύο τρόπους:

 
α) με φυσικό κύκλο, δηλαδή την περίοδο της άνοιξης και κυρίως από Μάρτιο έως Ιούνιο ή

β) με τεχνητό (πρώιμο) κύκλο, οποιαδήποτε εποχή κυρίως από Ιανουάριο έως Μάρτιο.

Πρέπει να αποφεύγεται η περίοδος του θερμού καλοκαιριού δηλαδή Ιούλιος, Αύγουστος διότι με την ζέστη τα ζώα ταλαιπωρούνται περισσότερο ενώ ασθένειες, παράσιτα και βακτηρίδια είναι στο ζενίθ τους.

Συνήθως, ο Σεπτέμβριο (ίσως και ο Αύγουστος) είναι μήνας πτερόρροιας, δηλαδή αλλαγής πτερώματος των καναρινιών και καλό είναι να αποφεύγουμε την αναπαραγωγή.

Στην εκτροφή μας, πρέπει να παρέχουμε επαρκή χώρο στο ζευγάρι (θα αυξηθούν τα άτομα στο κλουβί), καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, άφθονη τροφή με σπόρους, φρούτα, λαχανικά και βιταμίνες. Σημαντικό ρόλο, παίζει ο ήλιος και γενικά ο φωτισμός που πρέπει να είναι τουλάχιστον 13-15 ώρες.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε τεχνητό φωτισμό απαιτούνται κατάλληλες λάμπες (συνήθως τύπου φθορίου)  με πλήρες φάσμα (πρέπει να έχουν CRI >90 ->CRI: Δείκτης Χρωματικής Απόδοσης) και θερμοκρασία χρώματος 5000 - 5500 Κ (Kelvin) και κατάλληλη υπεριώδης ακτινοβολία  (UV). Προσοχή όμως, όχι πάνω από 6000K (π.χ. λάμπες ενυδρείου με μπλε χρώμα) γιατί τότε επηρεάζονται τα πουλιά (νευρικότητα, επιθετικότητα) και έχει βρεθεί από έρευνες ότι τότε τα περισσότερα πουλιά που γεννιούνται βγαίνουν θηλυκά.

Μερικές λάμπες φθορίου κατάλληλες για τεχνητό φωτισμό: 1) OSRAM  Lumilux De Luxe Daylight L36W/12-954, 2) PHILIPS TL-D 90 Graphica Pro 36W/950, 3) SYLVANIA Octron FO32/950/48in, 4) Arcadia (κατάλληλες για πτηνά).

Περισσότερες πληροφορίες για το φωτισμό δες εδώ: http://www.malinois.gr/lightninggr.htm

Επίσης, υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί προσομοιώσεις ανατολής-δύσης με σταδιακή αυξομείωση του φωτισμού και αυτό γιατί απαιτείται προσαρμογή και όχι απότομη αύξηση της διάρκειας του φωτισμό από την μία μέρα στην άλλη. Η προσαρμογή αυτή έχει διάρκεια  από ένα έως δύο μήνες.

 Επιλογή Ζευγαριού Timbrado

Το ζευγάρι Timbrado
 Το ζευγάρι Timbrados που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι άριστο ώστε οι απόγονοι να διατηρήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ράτσας και να μην εκφυλιστούν.
Άρα, δεν αρκεί μόνο ένα καλό, όμορφο και με υψηλή βαθμολογία (σε διαγωνισμό) αρσενικό Timbrado. Το θηλυκό Timbrado πρέπει να προέρχεται από καλό αίμα (γονείς-παππούδες), οι αρσενικοί αδελφοί του και ο  πατέρας του θα πρέπει να είναι δυνατά πουλιά καλής βαθμολογίας με καλές φωνές και άριστη μορφολογία.  


Καλοί γονείς, συνήθως παρέρχονται από καλούς γονείς...
Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι πολλοί εκτροφείς και κριτές των Timbrados υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ χρώματος και ποιότητας φωνής και άρα θα πρέπει να γίνονται και οι κατάλληλοι συνδυασμοί στα χρώματα των πουλιών που αποτελούν το ζευγάρι.


Διαδικασία

Το θηλικό Timbrado
Το ζευγάρι Timbrados αρχικά θα μείνει σε ζευγαρώστρα με χώρισμα μεταξύ του ώστε να γνωριστεί, ενώ στην πλευρά του θηλυκού τοποθετούμε τη φωλιά. Καλό είναι το θηλυκό να προϋπάρχει στη ζευγαρώστρα 2-3 βδομάδες για να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον.
Το αρσενικό Timbrado


Όταν αρχίσουν οι ερωτοτροπίες (τάισμα αρσενικού στο θηλυκό - δυνατά
κελαηδίσματα) και τα καλέσματα για ζευγάρωμα του θηλυκού (το θηλυκό στήνεται) ή αρχίζει να ετοιμάζει τη φωλιά, τότε ενώνουμε το ζευγάρι. Το θηλυκό θα κάνει 2-4 μέρες να ετοιμάσει τη φωλιά ενώ παράλληλα θα ζευγαρώνει με το αρσενικό.Προσοχή, αν το θηλυκό δεν είναι έτοιμο, το πιθανότερο είναι να έχουμε έντονες μάχες. Το αρσενικό θα προσπαθεί να ζευγαρώσει με το θηλυκό αλλά αυτή θα τον απωθεί ή θα τον τσιμπάει... αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για το ζευγάρωμα. Ποτέ δεν ενώνουμε πουλιά που δεν είναι πυρωμένα. Το θηλυκό όταν δεν είναι έτοιμο, όταν του βάζουμε το υλικό φωλιάς παίζει με αυτό και το σκορπά χωρίς να το στρώνει στην φωλιά. Πρέπει λοιοπόν να έχουμε υπομονή και να έχουμε κάνει οπωσδήποτε μια πολύ καλή προετοιμασία στα Timbrados μας, αλλιώς δε θα έχουμε επιτυχία.

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο από ένα ζευγάρι Timbrados που ζευγαρώνουν, η πράξη διαρκεί δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, μέχρι να ολοκληρώσει τη γέννα το θηλυκό (ίσως όμως και μια φορά να είναι αρκετή).
Παρατηρήστε τη στάση του θηλυκού Timbrado (στήσιμο) με την οποία προκαλεί τον αρσενικό, επίσης στο κάλεσμα αυτό περιλαμβάνονται και τιτιβίσματα.Αν όλα πάνε καλά με το ζευγάρι, σε περίπου άλλες 3-4 μέρες (από το στρώσιμο της φωλιάς) το θηλυκό θα γεννήσει το πρώτο αβγό από τα 3-5 που συνήθως θα γεννήσει και σπανιότερα περισσότερα (δείτε το πιο κάτω βίντεο με τη γέννα του αβγού).Όσον αφορά, στη διατροφή του ζευγαριού στη φάση της αναπαραγωγής, Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το θηλυκό μας έχει πρόσβαση σε πηγή ασβεστίου καθ' όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγής, ενώ η διατροφή του ζευγαριού θα πρέπει να είναι πλούσια με ένα καλό μίγμα σπόρων, με αβγό, αβγοτροφή, φρούτα και λαχανικά (πλην της φάσης της επώασης όπου περιορίζουμε σταδιακά αβγοτροφή, αβγό κλπ για να μην παχαίνουν ή και πυρώνουν πολύ τα πουλιά), με λίγη προσοχή στις πρώτες μέρες της ζωής των νεοσσών όπου αποφέυγουμε τα φρούτα και κυρίως τα λαχανικά (έως την 4-6 μέρα της ζωής τους).

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο που παρουσιάζει τη δημιουργία ενός αβγού μέσα σε ένα πτηνό.Στάδια δημιουργίας ενός αυγού
 Κάθε μέρα το πρωί το θηλυκό γεννά και από ένα αβγό, οπότε και το αποσύρουμε (προσωρινά) αντικαθιστώντας το με ένα ψεύτικο (πλαστικό).


Στο 3ο ή 4ο αβγό αφαιρούμε τα ψεύτικα και επανατοποθετούμε τα κανονικά αβγά ώστε να εκκολαφθούν όλα την ίδια μέρα. Αυτό το κάνουμε διότι πολλά θηλυκά αρχίζουν να επωάζουν από το πρώτο αβγό, με αποτέλεσμα τα μικρά να εκκολάπτονται ένα κάθε μέρα και άρα, εάν έχει πέντε αβγά, το πρώτο μικρό με το τελευταίο θα έχει 5 μέρες διαφορά. Η διαφορά αυτή ηλικίας στα καναρίνια είναι τεράστια με αποτέλεσμα τα μικρότερα πουλιά να μην μπορούν να διεκδικήσουν την τροφή τους από τους γονείς και όπως είναι γνωστό " επιβιώνει ο ισχυρότερος "...

Θηλικό Timbrado που γεννά

5 αβγά Timbrados στη φωλιά
Εάν όλα πάνε καλά, μετά την 6η μέρα κάνουμε ωοσκόπηση (ελέγχουμε στο φως ή καλύτερα με φακό τύπου στυλό, δείτε πως παρακάτω) και εάν τα αβγά έχουν αρχίσει να σκουραίνουν (εσωτερικά) που σημαίνει ότι είναι γονιμοποιημένα.

Προσοχή όμως με την ωοσκόπηση, διότι μπορεί αν δεν προσέξουμε να κάνουμε κακό στα αβγά. Αν δεν έχουμε φωλιά η οποία να έχει πορτάκι ελέγχου (εξωτερικά) καλό είναι να μην πειράζουμε τη φωλιά, ένα απρόσμενο τράνταγμα μπορεί να σπάσει τα αβγά του καναρινιού.

Προσωπικά, προτιμώ να κάνω ωοσκόπηση χωρίς να πιάνω τα αβγά, ανοίγοντας το εξωτερικό πορτάκι της φωλιάς και πλησιάζοντας κοντά στα αβγά, ένα μικρό φακό τύπου στυλό, χωρίς να τα αγγίζω. Αν τα αβγά, πλησιάζοντας το φακό, είναι σκούρα στο εσωτερικό τους, τότε σημαίνει ότι είναι γονιμοποιημένα ενώ αν είναι σχεδόν διαφανή τότε μάλλον είναι μη γονιμοποιημένα.

Δείτε τις παρακάτω εικόνες και ένα βίντεο (από κανάλι στο youtube) που παρουσιάζουν το τρόπο ωοσκόπησης στα αβγά καναρινιών αλλά και πως δείχνουν τα αβγά όταν είναι γονιμοποιημένα και πως όταν δεν είναι. 

Ωοσκόπηση σε φως (να αποφεύγεται)
Φάσεις Ανάπτυξης νεοσσού στο αβγό 1-6 ημέρες

Ωοσκόπηση με φακό
τύπου στυλό (ενδείκνυται)
Στις 13-14 μέρες θα εκκολαφθούν τα μικρά την 4-7 ημέρα της ζωής τους θα δαχτυλιδωθούν στο πόδι τους (δηλαδή θα τους βάλουμε την ταυτότητά τους) και μετά από 13-15 ημέρες θα κάνουν την πρώτη τους βόλτα έξω από τη φωλιά.

Σπασμένο αβγό στον πάτο του κλουβιού,
που υποδηλώνει τα ευχάριστα
Τα μικρά καναρίνια απογαλακτίζονται στις 30 ημέρες και τα ταΐζουμε κυρίως με μαλακιές τροφές και σπόρια.

Τα πρώτα δύο μικρά Timbrado, μόλις  λίγων ωρώνΤο τέταρτο μικρό Timbrado, ενώ βγαίνει από το αβγό

 
Τελικά πέντε νεοσσοί Timbrados στη φωλιά


 Μετά την 14η-17η ημέρα των νεοσσών το ζευγάρι είναι πάλι έτοιμο να φτιάξει τη φωλιά και η διαδικασία επαναλαμβάνεται (έως και 4-5 φορές). Καλό είναι το ζευγάρι να το αφήνουμε να ολοκληρώνει έως 2 γέννες (max 3) ώστε να μην εξαντλούνται τα πουλιά.


Παρακάτω σας παρουσιάζω μερικές φωτογραφίες από τα στάδια ανάπτυξης των νεοσσών Timbrados.Τα μικρά Timbrados 5 ημερώνΤα μικρά Timbrados 7 ημερών


Τα μικρά Timbrados 8 ημερών
Τα μικρά Timbrados 8 ημερών
Τα μικρά Timbrados 9 ημερών

Τα μικρά Timbrados 10 ημερώνΤα μικρά Timbrados 12 ημερών
Τα μικρά Timbrados 12 ημερών


Τα μικρά Timbrados 13 ημερών

Τα μικρά Timbrados 14 ημερών

Τα μικρά Timbrados 17 ημερών


Τα μικρά Timbrados 19 ημερών


Τα μικρά Timbrados 20 ημερών

Τα μικρά Timbrados 20 ημερώνΤα μικρά Timbrados 23 ημερών με τον πατέρα χωρισμένα, ενώ η θηλυκιά έχει κάνει 2 γέννα
 
Τα μικρά Timbrados απογαλακτησμένα σε κλούβα πτήσης