Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μίγμα σπόρων για καναρίνια Timbrados Español

 Ο Luis Gil Gonzales κριτής OMJ (προερχόμενος από την FOE), κατά τη διάρκεια σεμιναρίου συνέστησε την παρακάτω αναλογία σπόρων που χρησιμοποιεί ο ίδιος και ο σύλλογός που ανήκει στην Μαδρίτη.

Αναλογία σπόρων (σε κιλά - kg):



1/2 kg λευκή περίλλα
5 kg κεχρί
1/4 kg νίζερ


1/4 kg λινάρι
1/4 kg καναβούρι






 


Επίσης ο κριτής τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ρούπσεν (είτε μαύρου είτε κόκκινου, κυρίως λόγω της γενετικής τροποποίησης που έχει υποστεί).


αποφυγή μαύρου ρούπσεν
αποφυγή κόκκινου ρούπσεν













Σε ποσοστά επί τοις 100% το παραπάνω μείγμα περιέχει:


  • Κεχρί 80%
  • Νίζερ 4%
  • Λινάρι 4%
  • Καναβούρι 4%
  • Περίλλα (Λευκή) 8%



Γενικά, τα Timbrados Español είναι καναρίνια τα οποία παχαίνουν σχετικά εύκολα και για αυτό το κεχρί (ως αμυλούχος σπόρος) υπερισχύει στα μίγματα της διατροφής του.


 Ανάλυση των παραπάνω σπόρων διατροφής Timbrados:

- Κεχρί (canary seed): ή ασπούρι, είναι ένας κατά βάση αμυλούχος σπόρος. Αποτελεί το βασικό σπόρο σε όλα τα μείγματα για την διατροφή όλων των καναρινιών. Ανάλογα την εποχή (ανάπαυση-αναπαραγωγή-πτερόρροια) έχει και διαφορετική αναλογία στο μέσα μείγμα μας (από 60% έως 80%).

- Νίζερ: Σπόρος που λατρεύουν τα καναρίνια γιατί είναι πλούσιος σε λιπαρά 35% με τα περισσότερα να είναι ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Ενδείκνυται η χορήγησή του σε συνδυασμό με το καναβούρι. Η χρήση του έως 10% στο μείγμα είναι ιδανική.

- Καναβούρι: Το καναρίνι αγαπά τους λιπαρούς σπόρους σαν το καναβούρι. Τα λιπαρά του είναι 35% εκ των οποίων τα περισσότερα ωφέλιμα λιπαρά οξέα ενώ έχει πολύ καλή αναλογία πρωτεΐνης. Μια αναλογία 5% είναι πολύ καλή για το μείγμα μας.

- Λινάρι: Άλλος ένας λιπαρός σπόρος με αυξημένο ποσοστό φυτικών ινών (καλό για το γαστρεντερικό). Η χρήση του πρέπει να είναι λελογισμένη (έως 5%) διότι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει και διάρροια.

- Λευκή περίλα: Πρόκειται για ένα σπόρο πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης, τον οποίο αγαπούν τα καναρίνια. Η χρήση του από 2% έως 5% θεωρείται ιδανική (με την μέγιστη χρήση της στην πτερόρροια και την αναπαραγωγή).


Προσωπικά, πιστεύω ότι το παραπάνω μίγμα (παρόμοιας σύνθεσης μείγμα πωλείται και από γνωστή εταιρία στο εμπόριο) καλό είναι στην περίοδο της αναπαραγωγής και της προετοιμασίας (της αναπαραγωγής) να τροποποιείται λίγο, αυξάνοντας την ποσότητα λιπαρών σπόρων (νίζερ, λιναριού, καναβουριού) μειώνοντας αντίστοιχα το ποσοστό του κεχριού.

Σε ποσοστά επί τοις 100% το παραπάνω μίγμα για την περίοδο της αναπαραγωγής (και της προετοιμασίας):
  • Κεχρί 67%
  • Νίζερ 13%
  • Λινάρι 6%
  • Καναβούρι 7%
  • Περίλλα (Λευκή) 7%

Επιπλέον, καλό είναι να χορηγούμε στα πουλιά μας και τους σπόρους μεγάλης θρεπτικής αξίας Chia, Foniopaddy και Camelina. Περισσότερες πληροφορίες για τους σπόρους αυτούς θα βρείτε στο άρθρο "Σπόροι Υγείας"

Εκτός από τα παραπάνω, στα καναρίνια μας δίνουμε αβγοτροφή, φρούτα και λαχανικά.


Σημαντικό ρόλος επίσης στη διατροφή των καναρινιών μας, παίζει και ο παράγοντας περιβάλλον εκτροφής. Αυτό σημαίνει ότι άλλη η αναλογία σπόρων στην εσωτερική εκτροφή (εσωτερικό χώρο), άλλη σε εξωτερική εκτροφή και άλλη ανάλογα τις γενικότερες συνθήκες (κυρίως καιρικές) που επικρατούν κατά τόπους ή ανά τη χώρα. Και αυτό γιατί άλλο κλίμα έχει η Φλώρινα και άλλο η Αθήνα, επομένως οι απαιτήσεις και τα δεδομένα αλλάζουν.
 
Εξυπακούεται, ότι σε κάθε περίπτωση η όποια αλλαγή στη διατροφή των καναρινιών μας, θα πρέπει να γίνεται ομαλά, σταδιακά και όχι απότομα, διότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως εντερικές διαταραχές, στρες κλπ. Η αλλαγή της διατροφής των καναρινιών μας λοιπόν (συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων, λαχανικών, αυγών, αυγοτροφών κλπ) θα πρέπει να γίνεται σταδιακά μέρα με τη μέρα και βδομάδα με τη βδομάδα. Απλά σκεφτείτε πως γίνεται και στη φύση, από το χειμώνα περνάμε σταδιακά στην άνοιξη και σταδιακά στο καλοκαίρι και ούτω καθ'  εξής.

1 σχόλιο: