Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω μερικά στοιχεία για τις
αβγοτροφές, που αποτελούν βασικό συστατικό του σιτηρέσιου των καναρινιών ειδικά στην περίοδο της αναπαραγωγής.
Τα καναρίνια εκτός από τους σπόρους, τα διάφορα φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν ανάγκη για την σωστή διατροφή τους, χρειάζονται και την
αβγοτροφή.
Την
περίοδο της αναπαραγωγής οι γονείς έχουν ανάγκη από πλούσια τροφή ώστε να ταΐζουν
τους νεοσσούς.
Προσωπικά
διαθέτω στην εκτροφή μου την περίοδο της αναπαραγωγής, όταν οι γονείς
ταΐζουν, συνδυαστικά με όλα τα άλλα και μια μαλακή/αφράτη αβγοτροφή.
Όσο
πιο μαλακές τροφές έχουμε στη διάθεση των γεννητόρων τόσο πιο γρήγορα
και εύκολα θα ταΐζονται οι νεοσσοί και άρα θα έχουμε μια πιο
αποτελεσματική αναπαραγωγή με σύντομη ανάπτυξη και απογαλακτισμό των
νεοσσών αλλά και μια λιγότερο επώδυνη διαδικασία για τους γονείς.
Όπως λέει και το όνομά της η αβγοτροφή έχει σαν βάση το αβγό δηλαδή την απαραίτητη ζωική πρωτεΐνη για την διατροφή των καναρινιών.
Φυσικά στα καναρίνια παρέχουμε και σκέτο βραστό αβγό
(τουλάχιστον 13’ λεπτά ώστε να εξαλειφθεί η σαλμονέλα) μαζί με το τσόφλι ώστε
να προσλαμβάνουν και το απαραίτητο ασβέστιο.
Όμως μια αβγοτροφή μπορεί να περιέχει εκτός από αβγό και
πολλά άλλα χρήσιμα για το καναρίνι συστατικά. Μερικά από αυτά είναι: γύρη
μελισσών, μέλι, μαγιά μπύρας, ρίγανη, θυμάρι κλπ βότανα, σπόρους υγείας και
ευγενείς σπόρους, σουσάμι, λευκή περίλα, βλαστωμένους σπόρους, μπρόκολο, καρότο, σπιρουλίνα, βιταμίνες
και ιχνοστοιχεία, τριμμένο σουπιοκόκαλο, προβιοτικά, ράσκ (ζυμαρικό), κους κους, κιμά σόγιας κλπ
Θέλω να τονίσω εδώ ότι επειδή στα Timbrado δεν είναι αποδεκτός ο κόκκινος
παράγοντας πρέπει να δείχνουμε προσοχή στο τι παρέχουμε στην αβγοτροφή (και στη
διατροφή τους γενικά), π.χ. όχι καρότο, όχι χρωστικές κλπ.
Οι αβγοτροφές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτές του
εμπορίου και τις χειροποίητες (σπιτικές).
Στο εμπόριο υπάρχουν άπειρες αβγοτροφές: φθηνές, ακριβές,
ξηρές, μαλακιές (πατέ), για καναρίνια χρώματος, με προβιοτικά ή χωρίς, με έξτρα
βιταμίνες ή πρωτεΐνες, με έντομα και ό,τι επιθυμεί ο κάθε εκτροφέας.
Η σπιτική αβγοτροφή από την άλλη έχει το προτέρημα, κατά τη
γνώμη μου, ότι επιλέγουμε εμείς ακριβώς το τι θα δώσουμε στα καναρίνια μας π.χ.
βιολογικά προϊόντα, επιλεγμένα συστατικά κλπ και παράλληλα δεν περιέχουν συντηρητικά.
Η σπιτική αβγοτροφή μπορεί να διατηρηθεί στη συντήρηση του
ψυγείου για περίπου 3-5 μέρες και αν έχουμε αρκετή την διατηρούμε
στην κατάψυξη
και κάθε φορά ξεπαγώνουμε την ποσότητα που θέλουμε για τα πτηνά μας. Μια
έξυπνη λύση είναι να την βάζουμε σε παγοκύστες και κάθε φορά να
βγάζουμε εύκολα από εκεί όση ποσότητα θέλουμε (εάν έχουμε λίγα
καναρίνια).
Προσοχή!!! Όπως και το αβγό έτσι και την αβγοτροφή (κυρίως
την σπιτική πατέ) όταν τη χορηγούμε στα πουλιά δεν την αφήνουμε πολλές ώρες στα καναρίνια (ειδικά
αν έχει ζέστη), διότι αναπτύσσονται μύκητες και βακτηρίδια ικανά να προκαλέσουν
διάρροιες, εντερικά ακόμα και το θάνατο στα πτηνά.
Καλό είναι, να μη βάζουμε μαζί γύρη και σπιρουλίνα, μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε ξεχωριστά εναλλάξ.
Παρακάτω σας δίνω την συνταγή για την σπιτική αβγοτροφή που
χρησιμοποιώ εγώ.
Φυσικά ο καθένας μπορεί να την τροποποιήσει στα μέτρα του.
Συνταγή για σπιτική Αβγοτροφή
Τι θα χρειαστούμε |
Υλικά για 1-10 ζευγάρια (ποσότητα για 3-4 μέρες):
- 1 ή 2 αβγά (μαζί με το τσόφλι), βρασμένο για 13 λεπτά τουλάχιστον
- 1 μικρό καρότο (στα Timbrados καλύτερα να αποφεύγεται ειδικά στην πτερόρροια)
- 1 μπρόκολο (ένα κοτσανάκι)
- 1 μικρό καρότο (στα Timbrados καλύτερα να αποφεύγεται ειδικά στην πτερόρροια)
- 1 μπρόκολο (ένα κοτσανάκι)
- ράσκ (το προτιμώ) ή κιμά σόγιας (αναλογία 1/2 με νερό μουλιασμένο) ή κους κους (θέλει μούλιασμα περίπου 1-2 ώρες σε ποσότητα νερού ίση με το κους κους 1/1)
- λίγο φρυγανιά τριμμένη (προεραιτικά)
- ½ φλιτζάνι (ελληνικού καφέ) ξηρούς καρπούς (καρύδια-αμύγδαλα-φουντούκια, ωμά και ανάλατα)
- ½ φλιτζάνι (ελληνικού καφέ) έτοιμη καλή αβγοτροφή εμπορίου
- 2-3 κουταλάκια του γλυκού γύρη (σκόνη)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (διαλυμένο σε ελάχιστο νερό)
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά μπύρας (σε σκόνη)
- σπιρουλίνα (στις παρακάτω εικόνες δεν έχω βάλει γιατί δεν είχα, η σπιρουλίνα διαλύεται στο νερό, βάζουμε λίγο στη μύτη ενός μαχαιριού)
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη (ή και θυμάρι)
- Βιταμίνες, ασβέστιο κλπ, τα οποία προηγουμένως έχουμε διαλύσει μέσα στο νερό.
- λίγο φρυγανιά τριμμένη (προεραιτικά)
- ½ φλιτζάνι (ελληνικού καφέ) ξηρούς καρπούς (καρύδια-αμύγδαλα-φουντούκια, ωμά και ανάλατα)
- ½ φλιτζάνι (ελληνικού καφέ) έτοιμη καλή αβγοτροφή εμπορίου
- 2-3 κουταλάκια του γλυκού γύρη (σκόνη)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (διαλυμένο σε ελάχιστο νερό)
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά μπύρας (σε σκόνη)
- σπιρουλίνα (στις παρακάτω εικόνες δεν έχω βάλει γιατί δεν είχα, η σπιρουλίνα διαλύεται στο νερό, βάζουμε λίγο στη μύτη ενός μαχαιριού)
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη (ή και θυμάρι)
- Βιταμίνες, ασβέστιο κλπ, τα οποία προηγουμένως έχουμε διαλύσει μέσα στο νερό.
Σημείωση: Πρώτα διαλύουμε στο νερό π.χ. μέλι, βιταμίνες,
ασβέστιο, σπιρουλίνα, γύρη, μαγιά μπύρας κλπ και μετά μουλιάζουμε σε αυτό το
ρασκ ή τον κιμά σόγιας ή το κους κους κλπ. Έτσι, πετυχαίνουμε μεγαλύτερη ομογενοποίηση
των υλικών στην αβγοτροφή μας.
Εκτέλεση:
Τρίβουμε στο μπλέντερ ξεχωριστά τους ξηρούς καρπούς, το
αυγό (με το τσόφλι) και το μπρόκολο. Τρίβουμε και το καρότο στον τρίφτη.
Τα υλικά μας έτοιμα για το μείγμα |
Λιώνουμε
το μέλι σε πολύ λίγο νερό και προσθέτουμε μέσα και τη μαγιά μπύρας, τη γύρη κλπ. Τέλος αναμειγνύουμε την
ποσότητα που θέλουμε από τα
υλικά μας στο μπλέντερ όλα μαζί προσθέτοντας τον κιμά (ή κεμπάπ) σόγιας ή
ράσκ, τη ρίγανη, την έτοιμη αβγοτροφή κλπ. Καλό είναι το τελικό μείγμα
να το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, γιατί στο μπλέντερ μπορεί να λασπώσει
πολύ.
Τα υλικά στο μπλέντερ |
Στο τέλος
αν το μείγμα είναι πολύ λασπωμένο προσθέτουμε λίγο-λίγο φρυγανιά (τριμμένη) και
ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Η αβγοτροφή έτοιμη |
Αν βάλουμε ράσκ και σπιρουλίνα,
μουλιάζουμε το ράσκ σε νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει την σπιρουλίνα (και τη μαγιά μπύρας ή όποια άλλη βιταμίνη κλπ).
Προσωπικά,
την αβγοτροφή την βάζω σε καθαρά γυάλινα βάζα και τα διατηρώ στη
συντήρηση του ψυγείου 3-5 μέρες. Όταν φτιάχνω αρκετή ποσότητα (σπάνια, γιατί θέλω να είναι πάντα φρέσκια), την διατηρώ στην κατάψυξη (στα βάζα).
Όταν χρειάζομαι αβγοτροφή, βγάζω
από το προηγούμενο βράδυ το βάζο από την κατάψυξη και το βάζω στην
συντήρηση. Το επόμενο πρωί είναι έτοιμη για τα πουλάκια...
Αβγοτροφή σε γυάλινο βάζο |
Συχνότητα χορήγησης αβγοτροφής ανάλογα με την εκτροφική περίοδο των καναρινιών:
-Περίοδος ανάπαυσης-συντήρησης:
1-2 φορές την εβδομάδα
-Περίοδος αναπαραγωγής:
στην προετοιμασία της αναπαραγωγής: σταδιακή αύξηση χορήγησης της αβγοτροφής από 2 φορές την εβδομάδα σε 5-7 μέρες την εβδομάδα συνδυαστικά και με το βραστό αβγό σχεδόν τις ίδιες μέρες ή και εναλλάξ. Με προσοχή-μέτρο ώστε να μην παχύνουν τα καναρίνια μας.
στην επώαση: σχεδόν καθόλου, ούτε αβγό (για να μην παχύνουν)
όταν υπάρχουν νεοσσοί: καθημερινά και επιπλέον του βραστού αβγού που δίνεται επίσης καθημερινά
στα απογαλακτισμένα καναρίνια: καθημερινά και επιπλέον του βραστού αβγού που δίνεται επίσης σχεδόν καθημερινά
-Περίοδος πτερόρροιας:
5-7 φορές την εβδομάδα συνδυαστικά και με το βραστό αβγό σχεδόν τις ίδιες μέρες ή και εναλλάξ
Καλή επιτυχία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου