Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

Το ταξίδι μου στη Μαδρίτη για το Timbrado Español

Όλα ξεκίνησαν ένα καλοκαιρινό απόγευμα όπου μαζί με μερικούς φίλους που μας ενώνει το κοινό πάθος για τα καναρίνια Timbrados πήραμε την απόφαση. Με επωδό "ένας για όλους και όλοι για έναν" καταστρώσαμε το σχέδιό μας που είχε ως εξής:


Ένας από εμάς θα πήγαινε στην Ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη, στη "φωλιά" του Timbrados Español με σκοπό να γνωρίσει κορυφαίους εκτροφείς της ράτσας, να παρακολουθήσει ένα διαγωνισμό, να έρθει σε επαφή με κριτές, να αποκτήσει εμπειρία αλλά και μερικά άριστα Timbrados για την βελτίωση της εκτροφής μας και την ανανέωσή της με Ισπανικά αίματα.
Αφού λοιπόν διαλέξαμε την ημερομηνία όπου ο σύλλογος του Villaverde έχει διαγωνισμό και βόλευε με τη δουλειά μου, κλείσαμε τα εισιτήρια. Ο διαγωνισμός του Villaverde είναι ίσως από τα κορυφαία γεγονότα για τα Timbrados στην Ισπανία. Εκτροφείς από διάφορους συλλόγους, ομοσπονδίες και περιοχές, στέλνουν πουλιά προκειμένου να μετρήσουν τις "δυνάμεις" τους.
 
Την πρώτη μέρα που έφτασα στην όμορφη Μαδρίτη έκανα την πρώτη μου επίσκεψη σε ένα pet-shop γνωστό σε όλους ανά τον κόσμο το Naturaves. Το κατάστημα αυτό εκτός του ότι είναι μεγάλο, εκτός του ότι έχει ότι αξεσουάρ, τροφή κλπ θες, έχει και άπειρα πουλιά. Παπαγάλοι, σπίνοι Βενεζουέλας, Espaniolitos (Raza Española), καναρίνια κάθε λογής και φυσικά Ισπανούς Τενόρους Timbrado. Στο μαγαζί αυτό συγκεντρώνονται ίσως τα καλύτερα πουλιά των εκτροφέων, συνεπώς η βόλτα εκεί είναι επιβεβλημένη και αν συνδυαστεί με μια καλή αγορά είναι ότι πρέπει.Αφού έκανα και μια μικρή βόλτα κοντά στο ξενοδοχείο μου στο κέντρο της Μαδρίτης το απόγευμα κατευθύνθηκα στο Villaverde μια περιοχή λίγο έξω από το κέντρο της Μαδρίτης.
 

Εκεί σε ένα μάλλον παλιό σχολείο ο σύλλογος διατηρεί ένα χώρο για τις ανάγκες του. Με Hilario, Antonio, Pizzaro και Luis
Ξεναγός μου για αρχή είναι ο πολύ καλός φίλος και κριτής Timbrado (OMJ) Luis Gil Gonzales. Ο Luis φρόντισε να γνωρίσω αρκετούς από τους κορυφαίους εκτροφείς της ράτσας και μου εξασφάλισε είσοδο στο διαγωνισμό (αν και δεν επιτρέπεται στο κοινό ή στους εκτροφείς) κατά τη διάρκεια όλου του διαγωνισμού. Αυτό ήταν ότι πιο τέλειο μπορούσε να συμβεί.

Στο σημείο αυτό γνώρισα και τον "σωτήρα" μου τον εκτροφέα Antonio Duro ο οποίος ήταν ίσως ο μοναδικός άνθρωπος μετά τον Luis που μιλούσε Αγγλικά! Η επιτροπή, Pedro, Maximo, Antonio, Martin


Στο σύλλογο κατέφθαναν δεκάδες Timbrados από πολλούς εκτροφείς. Είχα πάθει σοκ, δε μπορούσα να πιστέψω ότι έβλεπα και ότι άκουγα. Στο τέλος περίπου 650 Timbrados εγκλωβίστηκαν στο χώρο και ήταν έτοιμα για κρίση.  
 

Η μέρα έφτασε στο τέλος της και έχοντας ήδη μερικά αξιόλογα πουλιά (αρκετά από αυτά πρωταθλητές) στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ανυπομονούσα για την επόμενη μέρα του διαγωνισμού.
   
Την επομένη, κατευθείαν στο διαγωνισμό στο Villaverd. Εκεί συνάντησα τα μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού και τους 5 κριτές. Όλα φαίνονταν οργανωμένα και απλά. Ο χώρος μπορεί να μην ήταν στα καλύτερά του αλλά οι άνθρωποι ήταν τόσο φιλόξενοι που πραγματικά δε θα το ξεχάσω. Μου άνοιξαν απλόχερα το χώρο τους, με έβαλαν μέσα στο χώρο που φυλάσσονταν τα πουλιά και με υπερηφάνεια μου τα παρουσίασαν.
Τα timbrados στο χώρο εγκλωβισμού
 


Στη συνέχεια βοήθησα λίγο και στη διαδικασία, μεταφέροντας τις φίσες των Timbrados ενώ παράλληλα συζητούσα με τους εκτροφείς. 

Αφού ολοκληρωνόταν η κρίση των Timbrados τα πουλιά τοποθετούνταν στην αίθουσα της έκθεσης σε μια ειδική κατασκευή σαν κρεμάστρα, ενώ παράλληλα τα μέλη της επιτροπής συμπλήρωναν τα χαρτιά και τα αρχεία του διαγωνισμού.  


Κάποιες φορές οι κριτές μας φώναζαν στην αίθουσα κρίσης προκειμένου να μας δείξουν κάποια αξιόλογα πουλιά ή κάποια τα οποία δεν ήταν σωστά.
Μέχρι το μεσημέρι σχεδόν τα μισά πουλιά είχαν κριθεί. Αφού έγινε και το διάλειμμα, ήρθε και η ώρα του φαγητού. 

Ο μπάρμαν
Με Jesus και Antonio στο καφέ
 
 Όλοι μαζί, επιτροπή, εκτροφείς και κριτές, σαν μια παρέα, σαν οικογένεια πήγαμε σε μια παραδοσιακή ταβέρνα. 

Οι φίλοι μου με πήραν φυσικά μαζί τους και με κέρασαν από την παραδοσιακή τους κουζίνα... εξαιρετική παέγια, σκαλοπίνια, καλό κρασί, ανταλλαγή απόψεων και άφθονο γέλιο. Ήταν μια πολύ ζεστή και φιλόξενη ώρα και πραγματικά ένιωθα σαν μέλος της παρέα τους. Στη συνέχεια επιστρέψαμε και ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του διαγωνισμού. Λίγα πουλιά έμειναν για την επόμενη ημέρα.

Με τον Pedro FernandezΤην επόμενη μέρα αφού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός αρκετοί εκτροφείς παρουσίαζαν τα Timbrados τους με καμάρι. 


Το απόγευμα ήρθε η ώρα των αποτελεσμάτων και των απονομών. Όλα τα μεγάλα ονόματα ήταν εκεί. Φυσικά κατάφερα να ανταλλάξω μερικές κουβέντες με όλους με τη βοήθεια του Antonio. Ήταν μια σεμνή και περιεκτική τελετή. 

Με Torres, Tomas Valenzuela και Hilario
 
 
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού

Με Victor και Ayuso

Ο νικητής Martin

O Jesus


Ο Juan Antonio
Ο Pedro
Ο Jose Luis Morreno

Ο PizzaroΟ πρόεδρος του συλλόγου


 
Αφού πήρα και τα τελευταία μου Timbrados μαζί με μερικά αυθεντικά κλουβιά διαγωνισμού τύπου Valenciana, επέστρεψα στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστώ. Την επόμενη μέρα αναχώρησα για την Αθήνα όπου έφτασα περίπου βραδάκι. Στο σπίτι μαζί με τους φίλους Τάσο, Λεωνίδα και Ανδρέα βάλαμε τα Timbrados στα κλουβιά. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας και στα αυτιά μας. Τα πουλιά παρότι είχαν ταλαιπωρηθεί πολύ, παρότι ήταν στριμωγμένα για ώρες κλπ άρχισαν δειλά δειλά να τραγουδούν. Αυτό ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί.Από όλο αυτό το ταξίδι, δεν θα μείνουν τα καλά πουλιά που έφερα πίσω στην Ελλάδα, αλλά οι πολλές και καλές γνωριμίες που έκανα, οι γνώσεις που απέκτησα, οι εμπειρίες που έζησα και πάνω από όλα η ζεστή φιλοξενία των φίλων Ισπανών. 

Ένα μεγάλο ευχαριστό στον Antonio Duro και τον Luis Gil Gonzales για την πολύτιμη βοήθειά τους. 

Είμαι σίγουρος ότι το επόμενο ταξίδι θα είναι ομαδικό.
Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τους φίλους μου Ανδρέα, Τάσο και Λεωνίδα, γιατί χωρίς αυτούς το ταξίδι αυτό θα ήταν μόνο ένα όνειρο!

Εύχομαι τα νέα Ισπανικά αίματα Timbrado που έχουμε στα χέρια μας, αρκετά από αυτά διάσημων εκτροφέων τα οποία έχουν διακριθεί σε φετινούς Ισπανικούς διαγωνισμούς, να μας δώσουν άριστα επίσης αποτελέσματα στην εκτροφή μας από δω και στο εξής.

Καλή επιτυχία σε όλους.