Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Πρήξιμο ποδιού καναρινιού από δαχτυλίδι - Αντιμετώπιση

Πρόσφατα αντιμετώπισα πρόβλημα με ένα ενήλικο καναρίνι Timbrado, του οποίου πρήστηκε το πόδι από το μεταλλικό δαχτυλίδι που φοράει.
 Το πρήξιμο σε πόδι καναρινιού όταν έχει δαχτυλίδι είναι κάτι όχι και τόσο συχνό αλλά μπορεί να συμβεί. Μερικές φορές παρατηρείται όταν δαχτυλιδώνεται ένας νεοσσός λόγω γρατζουνιάς από γρέζια που μπορεί να έχει το δαχτυλίδι ή σε κάποια ενήλικα από τραυματισμό, τράβηγμα κλπ.


σφηνωμένο δαχτυλίδι σε πόδι καναρινιού από πρήξιμο
  
Το συγκεκριμένο πουλί για κάποιο λόγο είχε πάντα θέμα με το μεταλλικό κλειστού τύπου δαχτυλίδι του. Τον τελευταίο καιρό μάλλον τον ενοχλούσε έντονα και είχα παρατηρήσει ότι έβγαζε πολτοποιημένη τροφή από το στόμα του και προσπαθούσε να το βάλει ανάμεσα στο κενό του δαχτυλιδιού με το πόδι, ίσως το ανακούφιζε.  Το αποτέλεσμα όμως  ήταν να δημιουργηθεί πρήξιμο στο πόδι του καναρινιού και έτσι σφήνωσε το δαχτυλίδι του στο πόδι.
Η πρώτη σκέψη ήταν να κόψω το δαχτυλίδι, αλλά αν το έκανα αυτό σίγουρα θα τραυμάτιζα το πουλί διότι το ειδικό ψαλίδι κοπής δαχτυλιδιών δεν περνούσε λόγω του πρηξίματος. Αν δε το έβλεπα έγκαιρα ίσως να ήταν χειρότερα τα πράγματα. 


 


Έπειτα από οδηγίες του φίλου  jk21, τον οποίο και ευχαριστώ, έβαλα στο πόδι του πουλιού αλοιφή Celestoderm (από φαρμακείο), δύο φορές τη μέρα μια το πρωί και μια το βράδυ λίγο πριν κουρνιάσει για περίπου 5-6 μέρες, προσέχοντας να μην λερώσω το πτέρωμα του καναρινιού. 


Αποτέλεσμα μετά από 4 μέρες περίπου το πουλί επανήλθε, υποχώρησε το πρήξιμο, το δαχτυλίδι ξεσφήνωσε και πλέον ο τενόρος είναι ακμαιότατος! 

Με τον τρόπο αυτό κατάφερα να αποκαταστήσω ένα σοβαρό πρόβλημα που ίσως να στοίχιζε αρκετά στο Timbrado μου. 

Μοιράζομαι την εμπειρία μου γιατί μπορεί να βοηθήσει και άλλους.