Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

Μπάνιο και υγιεινή στα καναρίνια

Τα καναρίνια όπως και όλα τα πτηνά, τους αρέσει η καθαριότητα και η υγιεινή. Καλό είναι 1-2 φορές την εβδομάδα το χειμώνα και σχεδόν καθημερινά το καλοκαίρι, να βάζουμε μια μπανιέρα (εξωτερική ή εσωτερική) ώστε να κάνουν μπάνιο (νερό βρύσης, όχι ζεστό) και να μένει καθαρό το πτέρωμά τους αλλά και να απομακρύνονται νεκρά κύτταρα κλπ.

Μια καλή ένδειξη ότι το καναρίνι θέλει να κάνει μπάνιο, είναι όταν πάει στην ποτίστρα του και προσπαθεί να κάνει μπάνιο (πετάει νερό από δω και εκεί).

Μικρά Timbrados κάνουν μπάνιο


Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα σκευάσματα (άλατα μπάνιου) που μπορούμε να προσθέτουμε στο νερό ώστε να βοηθά στην καλύτερη υγιεινή και αναδόμηση του πτερώματος, την καθαριότητα του δέρματος και σε πολλές περιπτώσεις προστατεύει τα πόδια από το ξεφλούδισμα και την ανάπτυξη μυκήτων. Παράλληλα μερικά από αυτά τα σκευάσματα χαλαρώνουν και ανακουφίζουν τους μύες του πουλιού. Επίσης υπάρχουν σκευάσματα κατάλληλα για να απωθούν τα εξωπαράσιτα.

Κάποιοι εκτροφείς βάζουν στο νερό σκόρδο π.χ. 1 σκελίδα ανά λίτρο νερού, αφήνοντας το σκόρδο να αρωματίσει το νερό για μια ημέρα και έπειτα χορηγούν αυτό το νερό για μπάνιο, θεωρώντας ότι εξοντώνει παράσιτα και βοηθά στην  καλή υγεία του πτερώματος. Προσωπικά δεν το έχω κάνει ποτέ αλλά μπορεί και να αξίζει τον κόπο. 

Κατά τη  περίοδο της πτερόρροιας το μπάνια θα πρέπει να είναι σχεδόν καθημερινό, για την καλύτερη και συντομότερη αναδόμηση του πτερώματος, αλλά και για την ανακούφιση του πουλιού από αυτή την επώδυνη για τον οργανισμό του διαδικασία.


Φυσικά πριν βάλουμε μπανιέρα, πάντα προσέχουμε αν π.χ. έχουμε έξω τα πουλιά αν κάνει κρύο ή έχει αέρα κλπ, αν και από μόνα τους αν δε νιώθουν άνετα δε θα μπουν. Επίσης κατά την περίοδο της αναπαραγωγής (σε εσωτερική εκτροφή κυρίως) δεν βάζουμε μπανιέρα όταν επωάζονται αυγά, εκτός από την 13 ημέρα επώασης όπου βοηθά στην υγρασία των αυγών και την καλή εκκόλαψη. Επίσης δεν βάζουμε μπανιέρα όταν έχουμε νεοσσούς έως 10 ημερών. Σε εξωτερική εκτροφή και ειδικά όταν έχουμε ζέστη καλό είναι να βάζουμε μπανιέρα και η θηλύκια αν νομίζει ότι χρειάζεται θα κάνει μπάνιο για να δροσίσει τα μικρά της ή για την καλή υγρασία των αυγών.

Παρακάτω σας βάζω ένα βίντεο από 5 μικρά Timbrados που μαζί με τον πατέρα τους κάνουν το πρώτο τους μπάνιο σε ηλικία περίπου 27 ημερών...